Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

Mérföldkőhöz érkezett a magyar gazdaságtörténet egyik legfontosabb beruházása

Aláírták a kínai BYD szegedi üzemének helyszínt biztosító telek adásvételi előszerződését. A külügyminiszter ezt nevezte a magyar gazdaságtörténet egyik legfontosabb beruházásának. A kínai vállalat elektromos autók gyártásával foglalkozik és ezres nagyságrendben teremt új munkahelyeket itthon.

A magyar gazdaságtörténet egyik legfontosabb beruházása a város melletti 300 hektáros területen indul el, pontosabban indult el, hiszen az előkészítő munkákat el is kezdték.

„Vállaltuk, hogy jelentős infrastruktúra-fejlesztési beruházásokat valósítunk meg, vagyis, hogy a terület úgy kerüljön a BYD tulajdonába, hogy másnap meg tudjon kezdődni az építkezés” – mondta Botka László, Szeged polgármestere.

Kapcsolódó tartalom

A kínai vállalat Európa több országában is keresett helyszínt a leendő gyárának. A cég végül több mint kétszáz tárgyalást követően választotta Magyarországot.

Gong Tao kínai nagykövet, Botka László, Szeged polgármestere, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Mihálffy Béla, a KDNP országgyűlési képviselője a BYD bejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. január 30-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

„A külföldi befektetéseket vizsgálva kínai vállalatok voltak tavaly a legnagyobb beruházók. Ezek a társaságok az innováció, a technológiai fejlesztések csúcsát képviselik” – mondta Gong Tao, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete.

Várhatóan a BYD Sencsenben lévő központi gyárához hasonló üzem épül majd meg Szegeden.

Kapcsolódó tartalom

„Ez a beruházás évtizedes távlatban biztosítja azt, hogy a magyar gazdaság hosszú távú fenntartható növekedési pályán tud maradni” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter a BYD fejlesztése kapcsán elmondta, hogy a brüsszeli politikai döntések nyomán

a következő évtized Európában a zöldenergiáról, az autóipar elektromos átállásáról fog szólni,

amely jelentősen mérsékelni fogja a károsanyag-kibocsátást, így elősegítve a környezet védelmét.

Kapcsolódó tartalom

„Mi itt Magyarországon a zöldenergia és a zöldipar mellett vagyunk, nem ideológiai, hanem gyakorlati alapon, nálunk a környezet védelme és a versenyképesség fejlesztése kéz a kézben járnak egymással. A környezetvédelem és a versenyképesség egyensúlyát szolgálják az elektromos autóipari beruházások is” – magyarázta Szijjártó Péter.

Kapcsolódó tartalom

A miniszter arról is beszélt:

a kormány célja, hogy hazánk a keleti és a nyugati beruházások találkozási pontja lehessen.

Kitért arra is, hogy Magyarország 2018 óta a világ húsz legnagyobb autóipari exportőre közé tartozik, miután az elmúlt tizenöt évben 3,5-szeresére nőtt az ágazat termelési értéke, amely 2022-ben lépte át először a tízezermilliárd forintos álomhatárt, és tavaly is újabb rekordot sikerült dönteni.

Kiemelt kép: illusztráció

Ajánljuk még