Aktuális

Földrengés rázta meg Montenegrót

Az uniós csúcsig kitartanak a Brüsszelben tüntető gazdák, miközben egész Európában blokád alatt vannak az utak

Folytatták a tüntetést a francia gazdák, akik blokád alá vonták a nagyvárosokba vezető főbb autópályákat. Magasabb jövedelmeket követelnek, és kevesebb környezetvédelmi előírást szeretnének, mert szerintük a szabályozás hatalmas pluszterheket ró a mezőgazdaságra. Közben az ugyancsak tiltakozó belgiumi gazdák már Brüsszel központjában vannak, és a csütörtöki uniós csúcsig ott is maradnak.

Tüzet raktak és szalmabálákkal körbezárva védték magukat a hidegtől a párizsi autópályákat blokkoló gazdák. A tiltakozó gazdák hétfőn állították fel az útzárakat a nagyvárosokba vezető sztrádákon, a fővárosi körgyűrűn például nyolc helyen. A településekre nem vonultak be, mert – mint mondták –,

nem akarják megbénítani a városok életét, csak azt szeretnék, ha végre figyelne rájuk a kormány.

A demonstrálóknak a csökkenő pénzügyi támogatásoktól kezdve az uniós kereskedelmi és környezetvédelmi szabályokon és az egyes növényvédő szerekre bevezetett tilalmakon át a túlzott bürokráciáig számos panaszuk van.

Kapcsolódó tartalom

„Mi, gazdálkodók elvárjuk a követeléseink teljesítését. Leginkább a szabályozások csökkentését szeretnénk elérni, hiszen a kormány egyik napról a másikra szüntet meg egyet, hogy másnap egy újat vezessen be. Így már nem tudunk versenyezni a külföldi piacokkal” – panaszolta egy gazda.

Hozzátette,

megfojtják őket a túlzó előírások, már nincs mit veszíteniük, a végsőkig kitartanak.

Ha kell, akár egy hónapig is kint lesznek az utakon.

„Nagy a szolidaritás közöttünk, hiszen minden ágazat ugyanazokkal a problémákkal küzd. Legyen szó borról, gabonafélékről, tejről vagy húsról” – mondta egy másik gazda.

Kapcsolódó tartalom

Azt már elérték, hogy

a francia kormány elvetette a mezőgazdasági gázolaj támogatásának fokozatos csökkentését, és ígéretet tett a környezetvédelmi előírások enyhítésére.

A francia elnök emellett azt is mondta, arra fogja ösztönözni uniós társait, hogy enyhítsenek azon a szabályon, amely előírja a földek egy részének kivonását a művelés alól.

„Csütörtökön találkozom a bizottság elnökével, mert nagyon konkrét intézkedéseket kértünk gazdálkodóink számára. Először is világos szabályokat kell felállítani az Ukrajnából származó behozatalra, mert ma már a mennyiség és a minőség is destabilizálja az európai piacot, legyen szó baromfiról vagy gabonafélékről. Másodszor, arra kérjük majd, hogy a dél-amerikai kereskedelmi tömbbel kötött megállapodást a mostani formájában ne írják alá” – mondta a jelenleg Svédországban tárgyaló Emmanuel Macron francia elnök.

Kapcsolódó tartalom

A belga gazdák francia társaiknál messzebb merészkedtek: már Brüsszel belvárosában, az uniós negyedben tiltakoznak. Követeléseik nem sokban különböznek szomszédjukéinál, nem véletlen, hogy ők is az uniós csúcs kezdetére időzítették a tiltakozásukat.

„Arra kérjük a vezetőket, hogy vizsgálják felül a törvényeket. Arról beszélnek, hogy legyünk zöldebbek, de ha ez megtörténik, akkor lesz olyan föld, amelyet már nem művelhetünk meg” – magyarázta egyikük.

Kapcsolódó tartalom

A gazdák tiltakozása különböző időszakokban, de több mint egy éve tart az unióban. Van olyan ország, ahol

az állatállomány megritkítása vagy a támogatások csökkentése, az unió keleti részén pedig az ukrán gabona vámmentes importja ellen vonultak az utcákra.

Az unió csütörtöki csúcsértekezletén a várakozások szerint a gazdák követelései is napirenden lesznek.

Kiemelt kép: Műanyag tehenet lógatnak le egy munkagépről az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tüntető francia és belga parasztgazdák az Európai Parlament brüsszeli épülete előtt 2024. január 24-én. A tehénre az EU zászlaját festették (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

Ajánljuk még