Baleset

Öt jármű ütközött az autópályán, tíz kilométeres volt a torlódás

Az online árfigyelő rendszer is hozzájárult az élelmiszerárak csökkenéséhez a Gazdasági Versenyhivatal szerint

A kormányzati és jegybanki intézkedések mellett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett online árfigyelő rendszer is hozzájárult az élelmiszerárak kedvező alakulásához – közölte a versenyhivatal pénteken az MTI-vel.

Felidézik, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatai szerint a novemberben mért 7,9 százalékról decemberben 5,5 százalékra mérséklődött az infláció éves összevetésben. 2022 utolsó hónapjához képest az élelmiszerek árának emelkedése 2023 decemberében 4,8 százalék volt, ami további 2,3 százalékpontos csökkenés a 2023 novemberében mért 7,1 százalékos értékhez képest. 2023 decemberében – az előző hónaphoz viszonyítva – átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek az élelmiszerárak.

Kapcsolódó tartalom

Hangsúlyozták: az adatok rávilágítanak arra is, hogy az élelmiszereket érintő, éves összevetésben mért infláció hónapról hónapra csökken.

Kifejtették, a 2022. decemberi 44,8 százalékos csúcshoz képest

egy év alatt mintegy tizedére zuhant az élelmiszerárak emelkedése,

köszönhetően a célzott kormányzati intézkedéseknek, a jegybank lépéseinek, illetve a Gazdasági Versenyhivatal beavatkozásainak és az általa működtetett online árfigyelő rendszernek.

Az adatokból kiderül az is, hogy a 2023. decemberi, éves alapon mért 4,8 százalékos élelmiszer-áremelkedés több mint két éve nem volt ilyen alacsony, legutoljára 2021 szeptemberben volt ennél kisebb, amikor 4,4 százalék volt.

Kapcsolódó tartalom

A www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető online árfigyelő hatékonyságát bizonyítja, hogy a július 1-jei indulása óta a megfigyelt 62 termékkategória több mint 80 százalékában csökkentek az átlagárak, átlagosan mintegy 6 százalékkal – ismertették a közleményben.

Felhívták a figyelmet arra, hogy

január 13-tól újabb 16 termékkategóriával bővül a rendszer.

Bekerülnek az árfigyelőbe a speciális étrendet követők által leggyakrabban fogyasztott laktóz-, tejfehérje- és gluténmentes termékek, az ásványvíz és a marhahús is. Így szombattól már összesen 78 termékkategóriában – ami napi szinten több mint 1300 különböző élelmiszerterméket jelent – hasonlíthatják össze a vásárlók a napi árakat.

Kapcsolódó tartalom

A GVH közölte, hogy az online árfigyelővel, a tudatos tervezéssel – például a bevásárlólista és a térképes boltszűrő funkciók használatával –ű

több ezer forintot, és sok időt lehet megspórolni a nagybevásárlások során.

A www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető online árfigyelő 2024-ben is elérhető lesz a magyar vásárlók, a magyar családok számára, így a GVH által működtetett rendszer továbbra is biztosítja az árak összehasonlíthatóságát, és hozzájárul az árak csökkenéséhez – tájékoztatott a GVH.

Kiemelt kép forrása: Árellenőrző alkalmazás egy mobiltelefonon. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Ajánljuk még