Aktuális

Sulyok Tamás: A köztársaságielnök-jelölést tisztelettel megköszönöm, a jelöltséget elfogadom

Ilyen alacsony infláció csaknem két éve volt utoljára – a bérek újra növekedőpályára léptek

Nyolc százalék alá csökkent az infláció novemberben. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatása szerint 7,9 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban. Ilyen alacsony infláció csaknem két éve, 2021 decemberében volt utoljára. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a januári csúcspontjához képest már harmadára esett vissza az áremelkedés mértéke, ami lényeges segítséget jelent a családoknak és a gazdaságnak is.

Nagy volt a kínálat halból az Esztergomi piacon. Az árak borsosnak tűnhetnek, pedig több árus már akciósan kínálja portékáit. És olyan is van, aki tavalyi áron adja a halat. Ahogy a boltokban, így itt a piacon is egyre több termék árát csökkentik.

Az M1 Híradóban bemutatott grafikonon az idei infláció alakulását szemlélteti a görbe. Jól látható, hogy a januári csúcshoz képest novemberre már a harmadára esett vissza az áremelkedés mértéke. Ez azt jelenti, hogy

novemberre 8 százalék alá kúszott az árindex, ami 2 százalékponttal kisebb, mint októberben volt.

Elemzők szerint ez azt is jelenti, hogy decemberre már 6-7 százalékra eshet majd vissza az inflációs mutatószám.

Újabb győzelem az infláció felett – így kommentálta a KSH jelentését a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton közleményében kijelentette, hogy az árak csökkentése jó ütemben halad, ami lényeges segítséget a családoknak és a gazdaságnak.

Kapcsolódó tartalom

A Híradónak nyilatkozó elemző szerint az infláció látványos novemberi csökkentését több tényező is segítette.

Talán a leglátványosabb komponens az a járműüzemanyagok csökkenése volt. De emellett érdemes még kiemelni a háztartási energiát is, illetve a tartós fogyasztási cikkek árának az alakulását” – fogalmazott Pásztor Szabolcs, a Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója.

A szakértő azt is mondta: idén folyamatosan csökkennek a fogyasztói árak, ami azt is mutatja, hogy a kormány célzott intézkedései hatékonyak.

Az online árfigyelő és a kötelező akciózás is bizonyított és érdemben járult hozzá az infláció csökkenéséhez. Pásztor Szabolcs külön is kiemelte az élelmiszerárak folyamatos fékeződését.

Kapcsolódó tartalom

Több termék esetében látványosan lefelé korrigál az ár, más termék esetében nincs árnövekedés. És tényleg, ami mindenkit érint, az az infláció az élelmiszerek kapcsán, itt kimondottan örvendetes az a tény, hogy például az előző hónappal való összevetésben, összehasonlításban tulajdonképpen nem is beszélhetünk áremelkedésről, árnövekedésről. Voltak egyébként olyan termékek, ahol volt még egy enyhébb felfelé mutató korrekció, de összességében az élelmiszer-infláció nagyon kedvező irányt öltött” – fogalmazott.

Ezt is egy számjegyűre szorította le a kormány, hiszen az árindex mértéke a múlt hónapban már alig haladta meg a 7 százalékot, éves összehasonlításban. Ami jövőre még jobban mérséklődhet. Ez erősítheti a fogyasztást, ami a reálbérek újbóli emelkedésének köszönhetően ismét növekedésnek indulhat. Szeptemberben már megtörtént a reálbérfordulat, azaz a bérek vásárlóértéke is emelkedő pályára állt. Figyelembe véve, hogy az infláció akár 5 százalékra is visszaeshet, a bérek pedig átlagosan 10 százalék körül növekedhetnek. Ez azt jelenti, hogy a reálkeresetek 4-5 százalékkal is emelkedhetnek 2024-ben.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még