Baleset

Lezuhant egy hídról az autóbusz, negyvenöten meghaltak

Felpörgethetik a gazdaságot a növekvő reálbérek és nyugdíjak

Idén, az év hátralévő részében mindenképpen reálbérnövekedés várható, és a novemberben, az inflációval korrigált nyugdíjak reálértéke is nőni fog. A szakértők arra számítanak, hogy jelentősen emelkedik majd a bérek vásárlóértéke.

A Bank360 csoport elemzője a bérek vásárlóértékének közelmúltbeli alakulásával kapcsolatban kifejtette, hogy több mint figyelemre méltó, hogy

a magyar reálkeresetek az elmúlt 13 évben – leszámítva az elmúlt egy évet – folyamatosan emelkedtek.

Az év végén az infláció letörését célzó kormányzati intézkedéseknek is köszönhetően újra növekedési pályára álltak, és a szakértő szerint már ott is maradnak.

Kapcsolódó tartalom

„Az év hátralévő részében szinte bizonyosan megmarad az a reálbér-emelkedés, ami elkezdődött szeptemberben, hiszen az infláció már 10 százalék alatt van, a bérek pedig ennél jobban emelkednek idén. Jövőre megtartható ez a reálbér-emelkedés, hiszen már decembertől 15 százalékkal növekszik a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum, és ha az átlagos béremelkedés szintje is 10 százalék körüli lesz, akkor egy jelentős reálbér-növekedés lehet, hiszen a kormány 6 százalékos inflációval számol 2024-ben” – magyarázta Tóth Levente, a Bank360 vezető elemzője.

A reálbér növekedése kulcsfontosságú, mert felpörgeti a fogyasztást,

hiszen ha a fizetések többet érnek, akkor a családok többet is költenek, így hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez. Ennek fontosságáról a hónap elején a miniszterelnök is beszélt a Kossuth Rádióban.

Kapcsolódó tartalom

„A gazdasági növekedés jó hír. A gazdasági növekedés munkahelyek megvédésével, sőt munkahelyek gyarapodásával jár, és a gazdasági növekedés béremelést és életszínvonal-emelkedést hoz, ezért a 2024-es évben már a növekedésen keresztül komoly segítséget kell adnunk a családoknak” – részletezte Orbán Viktor miniszterelnök.

A fogyasztáshoz és ezen keresztül

a gazdaság növekedéséhez a nyugdíjasok is jelentősen hozzájárulhatnak,

hiszen ebben a hónapban megkapták az inflációt követő nyugdíj-kiegészítést, méghozzá az év elejéig visszamenőleg, ami egy átlagnyugdíjjal rendelkező esetében

csaknem 80 ezer forint pluszpénzt jelentett

az egy hónappal korábbi juttatáshoz képest. Tapasztalatok szerint a nyugdíjasok döntő többsége elkölti a pénzt, így támogatva a fogyasztást, amely számottevően visszaesett az elmúlt egy évben.

Kapcsolódó tartalom

Összességében idén a nyugdíjak a mostani kiegészítéssel együtt 18,5 százalékkal emelkednek. Ez elemzők szerint várhatóan reálnyugdíj-emelkedést jelent, hiszen a legfrissebb prognózisok szerint idén az év egészére nézve 18 százalék alatt marad az infláció.

Fontos, hogy a megszokottól eltérően

a decemberi nyugdíjakat az államkincstár a szokásos 12-e helyett már 4-én átutalja az érintettek mintegy felének.

A többieknek jóval az ünnepek előtt, 19-éig viszi ki a postás.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

 

Ajánljuk még