Időjárás

Esővel vonul át a hidegfront, térképen mutatjuk, milyen idő várható

Már decembertől emelkedhetnek a fizetések: a minimálbér 266 ezer, a garantált bérminimum 326 ezer forintra nőhet

Még idén jelentősen emelkedhetnek a legkisebb jövedelmek itthon – jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter. Az már biztos, hogy a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal emelkedik januártól, de ha minden jól alakul, akkor már a decemberi fizetést is emelt összegben utalják a cégek. A minimálbér ezzel 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 326 ezer forintra nőhet.

Az M1 Híradóban bemutatott dísznövénykertészetben is hamarosan magasabb fizetést kapnak a munkavállalók, akiket főként minibálbérért foglalkoztatnak. A cég vezetője szerint ezzel valamennyi alkalmazottjuk bére emelkedik majd.

„Az elvárt bérminimum emelkedése nyilvánvaló, hogy magával fogja vonni azt, hogy a vezetők, illetve mérnök, felsőfokú végzettségű munkatársak bére is emelkedni fog” – mondta a Híradónak Kovács Dezső, a vállalkozás vezetője.

Már több hónapja tárgyalnak a szakszervezetek arról, hogyan tudják rendezni a legkisebb keresetűek bérét. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a versenyszféra és a kormány konzultációs fórumának csütörtöki ülésén megállapodtak a részletektől.

Kapcsolódó tartalom

A minimálbér 15 százalékkal, több mint 266 ezer forintra emelkedik, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal, 326 ezer forintra nő.

Forrás: M1

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter üdvözölte a döntést. A miniszter jelezte, hogy a kormány mielőbb megtárgyalja a javaslatokat és megalkotja a szükséges jogszabályokat.

„Kétezerhuszonháromban letörtük az inflációt, 2024-ben pedig a gazdasági növekedést kell helyreállítanunk. A mai megállapodás jelentősen segíti a reálbérek emelkedését a fogyasztás bővülését, így a gazdasági növekedés helyreállítását is” – értékelt Nagy Márton.

A miniszter szerint az emelés után több mint három és félszer akkora fizetést vihetnek haza a minimálbért kereső emberek, mint a Gyurcsány-korszakban.

Kapcsolódó tartalom

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hete arról beszélt, hogy 2024-ben jelentős reálbér-növekedésre lehet számítani Magyarországon.

„A minimálbér és a szakmunkás bérminimum decemberi emelése lehetővé teszi, hogy már a jövő év első hónapjában megemelt fizetést kapjanak a legkisebb keresetűek. Vagyis januárban 1,2 millióan kapnak majd lényegesen magasabb fizetést. Ez minimum 4 százalékos reálbér-növekedést jelent” – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón.

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése ugyanakkor a magasabb végzettségű emberek jövedelmét is emeli. A piaci szektorban ez az intézkedés várhatóan két számjegyű reálbérnövekedést generál 2024-ben.

A kiemelt kép illusztráció. (MTI/Ruprecht Judit)

Ajánljuk még