Aktuális

Tűz ütött ki egy fővárosi kórház udvarán

Véget ért a recesszió: közel egy százalékkal nőtt a GDP az előző negyedévhez képest

| Szerző: hirado.hu
Magyarország bruttó hazai terméke 2023 III. negyedévében a nyers adatok szerint 0,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján kedden. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján – a gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal nőtt, véget ért a recesszió.

 

A gazdasági teljesítmény csökkenésében az ipar és a piaci szolgáltatások, utóbbin belül főként a kereskedelem, illetve a tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység visszaesése játszotta a legnagyobb szerepet. A csökkenést a mezőgazdaság jó teljesítménye mérsékelte. A szolgáltatások hozzáadott értékének mérséklődését részben ellensúlyozta a humánegészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése. Az előző negyedévhez viszonyítva 0,9 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye.

2023. I–III. negyedévben a bruttó hazai termék mind a nyers, mind a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 1,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon reagált az adatokra

Kapcsolódó tartalom

Jó hír érkezett: a magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára – írta a tárcavezető.

Mint ismert, a bruttó hazai termék harmadik negyedévi részletes adatait december 1-jén közli második becslése alapján a KSH.

Ajánljuk még