Aktuális

Megszólalt Varga Judit Magyar Péterről: Folyamatosan sakkban akart tartani

Jó hír érkezett: a magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára – Varga Mihály reagált a GDP-adatokra

| Szerző: hirado.hu
Visszatért Magyarország a növekedési pályára, 0,9 százalékkal erősödött a gazdaság teljesítménye, és ezzel véget ért a technikai recesszió hazánkban – számolt be Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán. A miniszter azt is elmondta, hogy a magyar gazdaság előrébb jár az uniós átlagnál a kilábalást tekintve, mivel a kormány sikeresen letörte az inflációt.

A harmadik negyedévben 0,9 százalékkal erősödött a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévhez képest. Ezzel véget ért a technikai recesszió Magyarországon – jelentette be a közösségi oldalán feltöltött videójában Varga Mihály pénzügyminiszter kedden.

Mint mondta, a magyar gazdaság a háborús és szankciós válság ellenére is növekedési pályára áll. A miniszter hozzátette: a jó teljesítményt segíti, hogy a kormány letörte az inflációt.

Varga Mihály kiemelte:

„a reálbérek újra növekednek, a mezőgazdaság, az ipar és az export az európai gazdaság ellenére is erősödni tudott.”

A miniszter arról is beszámolt, hogy a magyar gazdaság továbbra is előrébb jár az uniós átlagnál a kilábalást tekintve: a járvány előzi szintet 5 százalékkal múlja felül a gazdaság teljesítménye, míg az uniós szint 3,5 százalékon áll.

„Azzal számolunk, hogy a következő években tartósan és magas ütemben növekedhet a gazdaság” – zárta a videót a pénzügyminiszter.

Kapcsolódó tartalom

Hasonló negyedéves bővülésre utoljára 2022 második negyedévében került sor, az akkori 1,1 százalékos negyedéves bővülés óta nagyot fordult a világ,

a felrobbanó energiaárak, majd a begyűrűző infláció mellett a jegybank keresletszűkítő lépései is megtették a hatásukat: a harmadik és negyedik negyedévben is negyedéves alapon 1,1, majd 0,2 százalékkal csökkent a GDP, miközben az éves kiigazított index 3,9 százalékra, majd az év végén 0,5 százalékra lassult – írta a Világgazdaság.
Mint ismert a bruttó hazai termék harmadik negyedévi részletes adatait december 1-jén közli második becslése alapján a KSH.
Kiemelt kép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánljuk még