Rendkívüli

Negyven halálos áldozata és több mint száz sebesültje van egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett

Napelemparkot telepített az E.ON Hungária egy autóipari beszállító számára

Napelemparkot telepített az E.ON Hungária a belga AGC magyarországi autóüveggyára számára a Tatabánya-Környe Ipari Parkban – közölte az E.ON Hungária pénteken.

A beruházás az E.ON-nal kötött, hosszú távú villamosenergia-vásárlási szerződés (PPA, power purchase agreement) alapján jöhetett létre. Ez az első megállapodás Magyarországon, amely alapján egy energiacég az ügyfél telephelyén naperőművet létesít. A 8802 napelempanel 4,8 gigawattóra éves energiatermelést tesz lehetővé, amely csaknem 1900 család éves energiafogyasztásával egyenlő – írták.

A közlemény a beruházást a megrendelői igényekkel indokolta, az üveggyártásnak ugyanis rendkívül sok áramra van szüksége. Hozzátették, hogy az AGC Glass Hungary Kft. elkötelezett a zöld energia iránt, és még több napenergia felhasználását tervezi.

Az együttműködés azért is előnyös, mert a felhasználónak nincs több feladata annál, mint akkor, ha hálózatról kapná az áramot, a napelemparkot ugyanis az E.ON üzemelteti és felügyeli.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátették, hogy a német E.ON-nak és az AGC csoportnak nem ez az első közös energiahatékonysági projektje, és a 2019-ben kötött együttműködésük keretében további napelemes beruházásokat terveznek.

Tapasztalatai alapján az energiacég arra számít, hogy a szén-dioxid-mentesítés iránti igény, az ellátásbiztonság és az ingadozó nyersanyagárak miatt a helyben termelt zöld áram felértékelődik, ezért számítanak a vállalati ügyfelek egyre nagyobb érdeklődésére.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még