Megrázó

Megöltek egy férfit egy józsefvárosi lakásban

Többletforrást biztosít az Agrárminisztérium a hungarikum pályázatra

A nagy érdeklődésre való tekintettel az Agrárminisztérium többletforrást biztosít az idei évi hungarikum pályázatra. Így a 325 nyertes pályázó 677 millió forint forrásban részesült a 2023-as kiírásnak köszönhetően – tudatta a tárca hétfőn.

Az AM szerint a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár igazi sikertörténet, mert mozgalommá nőtte ki magát az értékek összegyűjtése, és a Nemzeti Értékpiramis rendszerében való elhelyezése is.

Országszerte és határon túl megmozgatta az idősebbeket és a fiatalabbakat is, hogy felkutassák a szűkebb környezetükben fellelhető unikális értékeket. Így azok bekerülhetnek a helyi, a vármegyei-, a külhoni nemzetrész- vagy ágazati értéktárba, majd pedig a hungarikumok közé – írták.

„Ma már 12 ezer települési értéket, 150 kiemelkedő nemzeti értéket és 87 hungarikumot tartunk nyilván”

– áll a közleményben. „Az Agrárminisztérium a hungarikum törvény 2012-es elfogadását követően minden évben pályázatot ír ki a nemzeti értékeink gyűjtésével és széleskörű megismertetésével kapcsolatban” – áll a közleményben.

Kapcsolódó tartalom

Az idei nagy érdeklődésre való tekintettel a tárca 227 millió forintos többletforrást biztosít a 2023-as pályázat tartaléklistáján szereplő 112 pályázó számára.

Ennek köszönhetően a rendezvények szervezésére, elektronikus kiadványok, honlapok, fényképsorozatok és filmek készítésének támogatására 305 nyertes pályázó, több mint 634 millió forint támogatási összeget nyert el.

A magyar kultúra értékeinek megismertetését célzó vetélkedők szervezésére a 14 nyertes pályázó csaknem 40 millió forint forrásban részesül.

Az öltözködéskultúrát támogató III-as célterületen pedig 6 nyertes pályázó, 2,5 millió forint támogatási összeget kapott. A tartaléklistán szereplő pályázókkal együtt így összesen 325 nyertes pályázó 677 millió forint forrásban részesül az idei kiírásnak köszönhetően – írta az AM.

Ajánljuk még