Aktuális

Hableány-tragédia: csaknem kétmilliárdos sérelemdíjat ítéltek meg a katasztrófa áldozatainak

Indokoltnak tartja bővíteni a kormány és a FAO közös ösztöndíjprogramját az Agrárminisztérium

A magyar kormány és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közös ösztöndíjprogramjának bővítéséről, valamint a 2024-es magyar uniós elnökséggel összefüggő együttműködésről tárgyalt Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Beth Bechdolt, a FAO főigazgató-helyettese – közölte az AM pénteken.

A helyettes államtitkár az Agrárminisztériumban fogadta az ENSZ FAO főigazgató-helyettesét. A megbeszélés során Ökrös Oszkár hangsúlyozta, hogy Magyarország számára kiemelten fontos a szakosított ENSZ-szervezetek magyarországi jelenléte, amelyek több száz, többnyire magyar alkalmazott részére teremtettek munkahelyet.

Kiemelte, hogy Magyarország csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fejlődő országok szakembereinek képzését, élelmezési rendszereinek átalakítását, hozzájárulva így a fenntartható fejlődési célok eléréséhez.

A felek egyetértettek abban, hogy az agrár-ösztöndíjprogram népszerűsége évről évre nő

és egyre több hallgató jelentkezik a magyar agráregyetemek által nyújtott mesterképzésekre, ezért megfontolandó a program bővítése, hogy még több fejlődő országból érkező, még több fiatal kapjon lehetőséget a magyar agráregyetemeken elsajátítható tudás megszerzésére.

Kapcsolódó tartalom

A főigazgató-helyettes körvonalazta a FAO jövőbeli prioritásait és irányait: az innováció és kutatás kiemelt jelentőségét, a víz mint stratégiai természeti erőforrás fontosságát és méltatta Magyarország elkötelezettségét a FAO együttműködések terén.

Ökrös Oszkár röviden vázolta a jövő évi magyar uniós elnökség kiemelt agrártémáit, amelyek közül az egyik legfontosabb az élelmiszerpazarlás kérdése, amellyel kapcsolatban a felek szoros együttműködésről és közös programok szervezéséről állapodtak meg – olvasható a közleményben.

Kiemelt képen Ökrös Oszkár (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánljuk még