Aktuális

Mutatjuk a hét legszerencsésebb hat számát

Elemző: Magyarország gazdasága erős, ellenáll az egymást követő válságoknak

Magyarország gazdasága erős, ellenáll az egymást követő válságoknak – állapította meg a Mathias Corvinus Collegium elemzője azután, hogy a hétvégén a világ egyik legnagyobb hitelminősítője továbbra is befektetésre ajánlotta Magyarországot. Sebestyén Géza szerint az is komoly eredmény, hogy tartani tudtuk a pozíciónkat, miközben ez például Franciaországnak vagy az Egyesült Államoknak sem sikerült.

Szijjártó Péter vasárnap jelentette be, hogy Miskolcon építi fel első európai gyárát a dél-koreai LG és a kanadai Magna vegyesvállalata. A járműiparba áramlik be mostanság a legtöbb működő tőke, 2014 óta – a koronavírus-járvány miatti megtorpanást kivéve – minden évben sikerült megdönteni a beruházási rekordot.

Míg tavaly ez 6,5 milliárd eurót jelentett, idén ez megduplázódik, ami megalapozza a következő évek GDP-növekedését. Ez 2024-ben érezteti majd a hatását, hiszen a kormány és az elemzők is 4 százalékos gazdasági bővüléssel számolnak.

Ehhez járul hozzá, hogy a dél-koreai LG és a kanadai Magna vegyesvállalata Miskolcon hozza létre az első közös európai gyárát. A két óriáscég húszmilliárd forintot fordít a beruházásra – erről a külgazdasági és külügyminiszter számolt be a hétvégén a közösségi oldalán.

Kapcsolódó tartalom

Az LG Magna első európai gyárában az elektromos autók különböző berendezéseit és alkatrészeit fogják gyártani. Ez a beruházás kétszáz új munkahelyet jelent Miskolcon. A kormány hatmilliárd forintos készpénztámogatást biztosít a beruházáshoz, amely még tovább erősíti Magyarország szerepét az elektromos autóipari átállásban, és segít minket abban, hogy a rendkívül nehéz nemzetközi gazdasági körülmények dacára is a magyar gazdaság az elkövetkezendő időszakban is növekedési pályán tudjon maradni” – mondta Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn már

a Sunwoda, a világ egyik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó vállalatának nyíregyházi beruházásáról írta azt, hogy ez a 600 milliárd forintos fejlesztés is – ami 3000 munkahelyet teremt – garanciát jelent arra, hogy a magyar gazdaság újra tartós növekedési pályára áll majd.

Magyarország gazdasága erős, ellenáll az immár évek óta egymást követő válságok és gazdasági sokkok sorozatának, ezt igazolja vissza a Moody’s jelentése is. A világ egyik legnagyobb hitelminősítője továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot.

Megnézik, hogy nincs-e túl sok adóssága egy országnak, a költségvetési egyenleg tartható-e, a gazdaság dinamikája megfelelő-e, hogyha ez mind-mind rendben van, akkor azt mondják, hogy befektetési kategóriába kerül egy ország” – mondta Sebestyén Géza. A Mathias Corvinus Collegium gazdaságpolitikai műhelyvezetője az M1-en kifejtette: a Moody’s nem talált semmi kirívót a magyar gazdaságban, ezért állított ki jó bizonyítványt róla.

Kapcsolódó tartalom

Kijelentette: „Azért láthattunk olyan országokat, Amerika is elvesztette például a tripla A, vagyis a legjobb minősítést. És láttunk több olyan országot – Franciaország is ezek között volt – amelyeket konkrétan le is minősítettek a hitelminősítők, tehát látni kell azt, hogy egy ilyen gazdasági környezetben, egy ilyen hatalmas nagy viharban, ha csak tartod a pozíciót, az is egy komoly eredmény, és Magyarország ezt elérte” – mondta.

A Pénzügyminisztérium a Moody’s értékelése alapján közölte:

a magyar gazdaság jövőre visszatér a gyorsabb növekedési pályára, miközben a kormány jelentősen csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot.

A hitelminősítő 2024-re 3 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban, amelyet az erős export, a magas beruházási ráta és a reálbérek növekedésével fellendülő fogyasztás is erősít.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (MTI Fotó: Vajda János)

Ajánljuk még