Aktuális

Vasárnap hajnalban óraátállítás! Így módosul egyes vonatok és buszok menetrendje

Tóth Máté: A versenypolitika európai csúcsszerve épp akkor kap amerikai „kapitányt”, amikor az európai ipar versenyhátrányba került az amerikaival szemben

| Szerző: hirado.hu
A szakértő szerint a nagyhatalmú testület egyebek mellett azt is szabályozza például, hogyan épülhet meg Paks II, illetve hogyan kell majd működtetni.

A DG COMP (Directorate-General for Competition), az Európai Unió versenypolitikai főigazgatósága őrködik a tiltott állami támogatások vagy az összeolvadások, antitröszt és versenyjog EU-s várakozásai felett, melyek súlyos, gyakran ellentmondásos, nem ritkán megváltozó gyakorlati megfontolásaik mentén a DG COMP főigazgatóságát gazdasági értelemben élet-halál urává avatják – írta közösségi oldalán megosztott bejegyzésében Tóth Máté energiajogász, a Magyar Energetikai Társaság alelnöke.

A szakértő szerint évtizedes jogszabályi és szerződéses struktúrák dőlnek össze a DG COMP egyetlen szavára, mint ahogy például Magyarországon a közel 15 évig meghatározó hosszú távú villamosenergia-vásárlási és kapacitás-lekötési szerződésekkel történt. Csak ennek az egy ügynek mintegy apró „mellékhatásaként” olyan nagyerőművet értéktelenítettek el egyetlen tollvonással, mint a Dunamenti erőmű, illetve olyan nagyvállalatot hagytak kompenzálatlanul a befagyott költségeiért és elsüllyedt beruházásaiért, mint az Electrabel SA – húzta alá.

Kapcsolódó tartalom

Tóth Máté azt is kiemelte, hogy valójában a testület az, mely megmondja,

hogyan épülhet meg Paks II, illetve hogyan kell majd működtetni, vagyis ők mondják meg ott, hogy általunk, nekünk miként legyen itt.

Ennek, vagyis az egyik legfontosabb európai hatóságnak az új vezető versenypolitikai közgazdásza az amerikai Fiona Scott Morton lesz. A versenypolitikai vezető közgazdász kulcsfontosságú szerepet játszik az Európai Bizottság trösztellenes, összeolvadási- és állami támogatási joga gazdasági szempontjainak értékelésében, akár a konkrét DG COMP eljárásokban. Vagyis olyan élet-halál ügyekben, amelyek egyébként is rendkívül kényes, törékeny, éppen a mindenféle befolyástól mentes piaci egyensúly értékeléséről és biztosításáról szólnak.

A versenypolitika európai csúcsszerve tehát amerikai „kapitányt” kap akkor, amikor az európai ipar épp az amerikai támogatási politika eredményeképpen kerül látványos versenyhátrányba.

Az amerikai közgazdász kinevezése különös megvilágításba kerül, ha azt is megnézzük: a DG COMP épp a Big Tech, a digitális szolgáltatások és a digitális piacok szabályozásával kapcsolatos feladatokra készül, hangsúlyozza a szerző, hozzátéve, hogy Fiona Scott Morton korábbi munkáltatói az Apple, a Microsoft vagy az Amazon, leendő feladata pedig éppen a digitális szolgáltatásokról szóló, illetve a digitális piacokról szóló törvény alkalmazásával kapcsolatos döntések meghozatala lesz.

Vagyis pontosan azokat az amerikai, nemzetközi óriásvállalatokat illetően is kell majd döntést hoznia, akik küldik.

Remélem érezzük ennek a súlyát akkor is, ha valahogy a globalista sajtó nem túl hangos a függetlenségi aggályoktól, pedig mekkora lárma lenne, ha nem az EU egyik csúcsszervére, hanem mondjuk egy magyarországi sóhivatal függetlenségére vetülne efféle árnyék” – fogalmaz az energiajogász.

Kapcsolódó tartalom

Tóth Máté végül megjegyzi, az elmúlt 15 évben szép számmal merültek fel a DG Comp-pal szemben aggályok, szakmai és elfogultsági gyanúk, tetten ért következetlenségek, arra azonban senki nem gondolt, hogy eljön az a nap, amikor már nem is csupán az európai hivatal brüsszeli elefántcsont-tornyába zárkózókkal állunk szemben. Márpedig ez a nap is eljött.

Kiemelt kép: Tóth Máté. (Fotó: Hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

Ajánljuk még