Baleset

Egy idős nő meghalt a Balatoni úton történt balesetben

Elfogadta a jövő évi költségvetést a parlament: összefoglaltuk, mit érdemes tudni a nyugdíjakkal kapcsolatban

Elfogadta az Országgyűlés a jövő évi költségvetést. A képviselők 121 igen és 44 nem szavazattal hagyták jóvá a jogszabályt. A Pénzügyminisztérium azt írta: háborús időkben védelmi költségvetés készült, amely megvédi az ország biztonságát, a családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően, ahogy az elmúlt hónapokban, így most júliusban is

a magyarországi lakossági áram és gázárak voltak a legalacsonyabbak az Európai Unióban.

A rezsicsökkentés megőrzését a kormány az egyik legfontosabb feladatának tartja a családok, a nyugdíjak és a munkahelyek megvédése mellett. Annál is inkább, mert Magyarország energiaszámlája a háború kitörése óta brutálisan megnőtt.

Kapcsolódó tartalom

A rezsivédelem több mint ezermilliárd forintos többletterhet jelent az országnak.

Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés parlamenti benyújtásakor azt mondta, ennek megfelelően készítették el a 2024-es büdzsét, ami egy védelmi költségvetés: megvédi a 2010 óta elért eredményeket.

Kapcsolódó tartalom

Rezsi- és honvédelem

„Háborús időkben olyan költségvetésre van szüksége Magyarországnak, amely garantálja hazánk biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést. Ezért a jövő évi költségvetés fókuszában a rezsivédelem és a honvédelem megerősítése áll” – hangsúlyozta Varga Mihály.

Varga Mihály pénzügyminiszter a 2024-es központi költségvetésről szóló törvény végszavazásán az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2023. július 7-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ennek megfelelően a rezsivédelmi alapba 1360 milliárd forint került, így megmarad a fedezet az átlagfogyasztásig biztosított rezsicsökkentésre.

Kapcsolódó tartalom

Bár az Európai Bizottság az energiatámogatások megszüntetését sürgette, a kormány ezt kérést nem teljesíti, így a hatósági energiaárak révén egy magyar család átlagosan továbbra is csaknem 200 ezer forintot spórolhat meg havonta.

A honvédelmi alapban 1310 milliárd forinttal számoltak, ami a GDP 2 százalékának felel meg, így teljesítjük a NATO elvárását is, ami a honvédelmi kiadások növelését kéri a tagállamoktól.

Családtámogatások, kedvezmények

A jövő évi büdzséből az is kiderül, hogy a kormány a mostani rendkívüli időkben is kiemelten kezeli a magyar családok, a gyermekvállalás és a gyermeknevelés támogatását, így 2024-ben is biztosítják Európa egyik legkedvezőbb jövedelemadóját, valamint a családi adórendszer adókedvezményei is megmaradnak.

Kapcsolódó tartalom

Így például a költségvetés garantálja a legalább négy gyermeket nevelő és harminc év alatt gyermeket vállaló nők személyijövedelemadó-mentességét, de a 25 év alattiaknak sem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és 13 havi juttatás

Bár idén várhatóan nem, jövőre minden bizonnyal nyugdíjprémiumot is kapnak majd a nyugdíjasok.

A kormány ugyanis a 2024-es költségvetés készítésekor 3,5 százaléknál nagyobb, hozzávetőleg 4 százalékos GDP-növekedéssel számol jövőre, ilyen növekedés után adható prémium. Ha ez a cél teljesül, akkor várhatóan 12 ezer forint pluszpénzhez jutnak majd a nyugdíjasok.

Kapcsolódó tartalom

A 2024-es költségvetés alapján

6 százalékos nyugdíjemelés várható, ugyanis ekkora inflációval számol a következő évben a kormány.

A jelenlegi 208 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva ez jövőre havi 12 500 forintnyi pluszt jelenthet, ami éves szinten 150 ezer forintnyi többletnyugdíjat eredményez az érintetteknek. Fontos, ahogy 2022-ben és 2023-ban, így a következő évben is lesz 13. havi nyugdíj.

Kapcsolódó tartalom

Ami a 2024-es büdzsé sarokszámait illeti, a kormány 4 százalékos gazdasági növekedés mellett 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal számol. Az államadósság mértéke pedig 66,7 százalékra csökkenhet, az infláció éves szinten várhatóan 6 százalék lesz.

Kiemelt kép forrása: MTI/Máthé Zoltán

Ajánljuk még