Aktuális

Szétesett a jegyértékesítés előtt az MLSZ oldala, új időpontot adott meg a szövetség

Egyre jobban spórolnak az árammal a magyarok, lassan megtelnek a gáztározók is

| Szerző: hirado.hu
Májusban is csökkent a magyarországi áramfogyasztás, számolt be az M1 Híradója. Most először a hazai napelemparkok havi termelése nagyobb volt, mint a földgáz tüzelésű erőműveké. Mindeközben újra szállít gázt az éves karbantartáson átesett Török Áramlat, így jól halad a hazai tárolók feltöltése. Ennek köszönhetően itthon kemény tél esetén is garantált, hogy lesz fűtés és meleg víz a háztartásokban.

Egyre többen választják ezt a hasznos módszert, hogy elküldjék a szolgáltatónak az áramfogyasztásukat, és egyre többen vannak azok is, akik az elmúlt egy évben számottevően spóroltak az energiával. Ezt támasztják alá a legfrissebb adatok. Az idei utolsó tavaszi hónapban 8,6 százalékkal volt kevesebb a hazai villamosenergia-rendszer teljes bruttó havi felhasználása, mint 2022 májusában.

A takarékoskodást elsősorban a magas árak motiválják, de ezt az energiahatékonyság növelését célzó beruházások is támogatják. A fejlesztésekben elsősorban a napelemek telepítése játszotta a főszerepet, de a kevesebb áramfelhasználáshoz az is kellett, hogy több cég visszafogja a fogyasztását.

Megfelelő nyomást mutat az óra a zsanai gáztárolóban, ahová már ismét érkezik gáz a Török Áramlaton keresztül. Oroszország ugyanis a szokásos éves karbantartást követően újra elindította a nyersanyagszállítást a vezetékrendszeren keresztül. A tranzit ismét elérte a szokásos mennyiséget. Az M1-nek nyilatkozó szakértő szerint a Török Áramlatnak jelentős szerepe van Magyarország és Európa gázellátásában is.

Kapcsolódó tartalom

Csaknem az importunk ezen a vezetéken keresztül érkezik. Magyarország a hosszútávú gázszerződésben foglalt mennyiség jelentős részét a déli irányból a Török Áramlaton keresztül szerzi be, úgyhogy Magyarország ellátása szempontjából ez egy nagyon fontos vezeték és ezért nagyon fontos, hogy üzemeljen. Azt is hozzá kell tenni, hogy az egész Európai Unió ellátási helyzetét markánsan érinti, hiszen ez az utolsó olyan útvonal, amelyen keresztül Oroszországból zavartalanul érkeznek a gázszállítmányok” – mondta Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágvezetője.

A Török Áramlatnak is köszönhetően jól halad a hazai tárolók feltöltése: a betárolt mennyiség már az éves fogyasztás 37 százalékát fedezi, ami az átlagosnak csaknem a duplája.

Magyarországon ezért egy esetleges kemény tél esetén sem kell korlátozástól tartaniuk a fogyasztóknak.

Mint ahogy attól sem kell tartani, hogy a következő időszakban növekednének a családok rezsiköltségei. Vagyis, a háború árnyékában, a szankciók okozta terhek ellenére a magyar családok és a kisvállalkozások továbbra is arra számíthatnak, hogy a rezsiköltségek stabilak és kiszámíthatóak maradnak. Ez kiolvasható a 2024-es költségvetésből is – mondta Mathias Corvinus Collegium Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője az M1-en.

Kapcsolódó tartalom

Sebestyén Géza kifejtette, hogy

a rezsitámogatással egy magyar család havonta átlagosan csaknem 200 ezer forintot spórolhat meg.

Szerintem mindenki ki tudja számolni magának, akár nyugdíjas, akár dolgozik, hogy ez a havi 200 ezer forintos összeg mekkora segítség az ő költségvetésének. Hogyha piaci árat kellene fizetni, akkor ez azt jelenti, hogy, ahhoz, hogy az életszínvonala ott legyen ahol most van, 200 ezer forinttal több nyugdíjat, vagy több fizetést kellene kapnia. Azt gondolom, hogy ez jól mutatja, hogy mennyire támogatja, hogy mennyire segíti a családokat a magyar költségvetés” – mondta Sebestyén Géza.

A rezsivédelmi rendszer biztonságos fenntartása érdekében jövőre 1360 milliárd forinttal tervezték meg a költségvetés a rezsivédelmi alapját.

Ajánljuk még