Aktuális

Szoboszlai: Nincsenek fájdalmaim, és szeretnék mihamarabb csúcsformába kerülni

Matolcsy György: Az eurózóna és az Európai Központi Bank elmúlt 25 évének legnagyobb eredménye, hogy fennmaradt

25 éves az Európai Központi Bank, amely az euró koordinálására és kezelésére jött létre 1998-ban. Ez alkalomból a Kossuth Rádió Felfedező című műsorában beszélgettek az euró eddigi pályafutásáról és értékeléséről Matolcsy György jegybankelnökkel.

A jegybankelnök elmondta, hogy nagy rokonszenvvel figyeli Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) jelenlegi elnökének munkásságát, mert nekünk, magyaroknak 2011-ben francia gazdasági és pénzügyminiszterként kiváló tanácsokat adott.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

Például azt, hogy nem szükségszerű az IMF jelenléte Magyarországon, a szoros kapcsolat lezárható, ezért így is jártunk el – tette hozzá.

Majd kiemelte, az elmúlt 25 év tele volt meglepetésekkel, óriási gazdasági válságokkal. Az elején egy óriási ígéret volt az euró az európaiak részére, az amerikaiak részére pedig egy komoly kockázat.

Ugyanis az amerikaiak joggal gondolhatták azt 1999-ben – az euró bevezetésekor –, hogy az euró kihívja maga ellen a dollárt, és a helyére kíván világvalutaként felkapaszkodni. Ez nem alaptalan aggodalom, az amerikaiak voltak ellenérzéseik az eurózónával szemben annak első szakaszában, sőt pénzügyi hadviselést is folytattak az euró ellen – mondta a jegybank elnök.

Ezért az, hogy eurózóna és az Európai Központi Bank elmúlt 25 évének legnagyobb eredménye, hogy fennmaradt.

Kapcsolódó tartalom

Már húsz ország vezette be az eurót, és valamikor hazánknak is erre az útra kell lépnie

A Magyar Nemzeti Banknak van egy világos, határozott, mindenki számára érthető álláspontja: kötelező bevezetnünk az eurót, ami egy kettős döntés lesz, a magyar kormány és az Európai Bizottság közös döntése – mondta Matolcsy György.

A mi álláspontunk az, hogyha elérjük az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének közel 90 százalékát, akkor már érettek leszünk az euróra – fogalmazott. Matolcsy György mindezt 2030-ra datálja.

Előtte bevezetni felelőtlenség lenne, mert láttuk például, hogy Szlovákia némileg felkészületlenül, de nagy határozottsággal belépett az eurózónába, és óriásit zuhant vissza

– fejtette ki.

A görögök szintén felkészületlenül – a tizenegy alapítóország után rögtön tizenkettedikként – léptek be az eurózónába, és ők is rajtavesztettek.

Addig is, érdemes jól használni a magyar jegybank különleges mozgásterét, amit jól használtunk, például a Covid-válság nagyon kockázatos, veszélyes időszakában

– magyarázta Matolcsy György.

Majd kifejtette, „több mint 11 ezer milliárd forintot bocsátottunk a magyar gazdaság rendelkezésére, és ez plusz 10 százalékos gazdasági növekedést ért”.

Ezt eurózónatagként nem tudtuk volna megtenni. Ezt azért tudta megtenni a Magyar Nemzeti Bank, mert célzott programjai voltak, például a kötvényprogram – tette hozzá. Mindaddig tehát, amíg mi a felzárkózás végső szakaszába nem érünk, addig nekünk szükségünk van egy önálló, nagy mozgásterű, nemzeti jegybank eszközeire és forrásaira – magyarázta a jegybank elnök.

Kiemelt kép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánljuk még