Időjárás

Lecsapott a jégeső, néhol még havazott is

Június második felétől már elérhető az elektronikus gazdálkodási napló

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén június második felétől lesz elérhető az az elektronikus gazdálkodási napló (eGN), amelyet az új támogatási rendszerben résztvevő mezőgazdasági gazdálkodóknak kötelező vezetnie – áll az Agroinfom.hu MTI-nek eljutatott sajtóközleményében.

Várszegi Gábor, a Nébih mezőgazdasági genetikai erőforrások igazgatóságának igazgatója szerdán az új rendszert bemutató online konferencián emlékeztetett, hogy az egységes kérelmek beadási határideje 2023. június 9.

Mint mondta

az elektronikus gazdálkodási napló bevezetése uniós előírás alapján történik, célja a Közös Agrárpolitika, a kapcsolódó hazai és EU-s szakpolitikák, programok céljainak értékelése, valamint új támogatási irányok alátámasztása.

A rendezvényen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke kiemelte: „A mezőgazdaságban kiemelt szerepe van a megfelelő alkalmazkodásnak mind a változó környezethez, mind az uniós követelményekhez. Ebben a folyamatban kiemelt értéke van az adatnak, amely önmagában is érték, de igazi értékké csak rendszerezve és hasznosítva válik.”

Kapcsolódó tartalom

Várszegi Gábor hozzátette, hogy az így kapott adatok növelhetik a hatósági beavatkozások hatékonyságát, a gazdálkodók számára pedig lehetőséget biztosítanak az általuk végzett növénytermesztési események és állattenyésztési tevékenységek nyomon követésére.

A 2023-as év további gazdálkodási adatainak betáplálására a teljes eGN június második felében várható élesedését követően 2024. január 31-ig van lehetősége a gazdálkodóknak.

Várszegi Gábor felhívta a figyelmet a folyamatos rögzítés fontosságára, egyrészt az adatok pontossága érdekében, másrészt az adminisztrációban résztvevő szereplők januári túlterhelésének megelőzése érdekében.

Az eGN digitális formában történő vezetését biztosító ingyenes felület a Nébih oldalán keresztül érhető majd el június második felétől, ügyfélkapus bejelentkezéssel – írják a közleményben.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még