Aktuális

Folyamatban van a Suhajda Szilárd mentésére szervezett akció

Újabb rekordon a foglalkoztatás, tovább erősíti a gazdaságot a védelem költségvetése

Újabb rekordot ért el a foglalkoztatás Magyarországon. Már 4,7 milliónál is több embernek van munkája, ami nagyjából a teljes foglalkoztatásnak felel meg. Az új munkahelyek többségét a beruházások teremtik meg, amelyek újabb csúcsot dönthetnek az idén. Elemzők szerint az adatok is alátámasztják, hogy válságálló a magyar gazdaság, amit tovább erősíthet a jövő évre tervezett védelmi költségvetés, amely megvédi az ország biztonságát, a családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést.

Különleges daruk, emelőberendezések acélszerkezeteit készítik a német tulajdonú Termelés-Logistic-Centrum Kft. új üzemében. A Balatonhoz közeli Litér községben megépült gyárat hivatalosan is átadták.

A 21 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 2,2 milliárd forintos támogatást biztosított, és ezáltal itt 80 új munkahely jön létre

magyarázta Szijjártó Péter.

Kapcsolódó tartalom

A külgazdasági és külügyminiszter az átadón a beruházások fontosságáról beszélt, hiszen csak így lehet megvédeni és persze növelni a munkahelyek számát, ami a kormány számára a legfontosabb célok egyike.

Ezért is indították el minden idők legnagyobb beruházásösztönző programjait, amelyeknek meg is lett az eredménye:

soha annyi beruházás nem érkezett Magyarországra mint 2022-ben.

A jelenlegi adatok szerint 2023-ban ez a rekord is megdől, illetve megdőlt már most. Többek között a litéri fejlesztésnek is köszönhetően.

Ezt a beruházási döntést mi annak a bizonyítékának is tekintjük, hogy Magyarország továbbra is a legvonzóbb beruházási környezetet tudja biztosítani a vállalatok számára Európában. És, hogy az Európában fizetendő legalacsonyabb adók, a politikai stabilitás és a képzett munkaerő továbbra is komoly vonzerőt jelentenek a beruházások számára.

A litéri és az ehhez hasonló beruházások újabb és újabb munkahelyeket teremtenek, aminek köszönhetően folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, amit a statisztika is alátámaszt.

A legfrissebb, a KSH által február és április között mért adatok szerint 29 ezerrel emelkedett a 15 és a 74 év közötti munkavállalók száma, éves összehasonlításban. Így már több mint 4,7 millió embernek van állása. Ugyanebben az időszakban a munkanélküliek száma 190 ezerre csökkent.

Kapcsolódó tartalom

A kormány a háború és szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben is megvédte a munkahelyeket” – így értékelte közleményében az adatokat a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A tárca kiemelte, hogy 2010 óta már egymillióval dolgoznak többen, a 74,6 százalékos foglalkoztatási ráta meghaladja az uniós átlagot. A munkanélküliségi ráta ugyanakkor 3,9 százalékra csökkent, ami az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

Kapcsolódó tartalom

György László kormánybiztos az M1-en úgy fogalmazott,

ilyen intézkedések kellenek ahhoz, hogy a vállalatok, a vállalkozások erősödjenek, tudjanak fejleszteni, így segítve a gazdasági növekedést és a foglalkoztatottság emelkedését”.

A kormánybiztos szerint abban, hogy idén nem kerül recesszióba a gazdaság, és várhatóan másfél százalékkal növekszik, abban a kormány által elindított programoknak is nagy szerepük van, illetve lesz. Ugyanakkor az elemzők szerint az idei mérsékelt bővülés után jövőre valósággal kilő a GDP.

Kapcsolódó tartalom

A 2024-es büdzsében már négyszázalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, amely szerint a jövő évi egy védelmi költségvetés lesz. Arra épít, hogy az eddig elért eredményeket meg tudjuk őrizni – ezt Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette ki csütörtökön a Kormányinfón.

Olyan költségvetésre van szükség, ami garantálja az ország fizikai és gazdasági biztonságát, megvédi a magyar családokat, megvédi a munkahelyeket, a nyugdíjakat, és továbbra is fenntartsuk az Európában egyedülálló rezsivédelmi rendszert.

Ami a 2024-es büdzsé sarokszámait illeti, a kormány a négyszázalékos gazdasági növekedés mellett, 2,9 százalékos költségvetési hiánnyal számol. Az államadósság mértéke, ahogy az elmúlt években, tovább csökken a GDP 66,7 százalékára.

Kapcsolódó tartalom

Az infláció pedig éves szinten a kormány várakozásai szerint hat százalék lesz, ami azt jelenti, hogy jövőre a nyugdíjak – természetesen a 13. havi is – ennyivel nőnek majd januártól.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még