Időjárás

Lecsapott a jégeső, néhol még havazott is

GFM: Több mint 2,3 milliárd dollárnyi forrást vontak be állami fejlesztési bankok a nemzetközi pénzügyi piacokról

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó Exim Magyar Export Import Bank Zrt. (EXIM) és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) az elmúlt egy hónapban összesen 2,375 milliárd dollárnyi forrást vont be a nemzetközi pénzügyi piacokról – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-vel pénteken.

Az EXIM április 26-án tartott devizakötvény aukciót, ahol 5 éves lejáratra 1,25 milliárd dollárnyi forrást gyűjtött 6,32 százalékos, euróban kifejezve 5,7 százalékos kamattal.

Az MFB május 24-én tartott devizakötvény kibocsátást, ahol 5 év 1 hónapos lejáratra 1,125 milliárd dollárt vont be, 6,5 százalékos, euróban kifejezve 5,73 százalékos kamattal. Ez volt az MFB történetének eddigi legnagyobb kötvénykibocsátása.

A közlemény szerint a kibocsátásokat rendkívül jelentős nemzetközi érdeklődés övezte, így az előzetes várakozásokhoz képest lényegesen alacsonyabb hozamszint alakult ki mindkét esetben. Hazánk ennek köszönhetően nagyon kedvező kamat mellett juthatott fejlesztési forrásokhoz – emelte ki a GFM.

Hangsúlyozták: a sikeres kibocsátások egyértelműen és világosan bebizonyították, hogy a magyar gazdaságba vetett bizalom töretlen, Magyarországot nemzetközi színtéren is elismert szereplőként, megbízható pénzügyi partnerként tarták számon a befektetők.

Azt írták, hogy a forrásbevonás különösen annak fényében tekinthető meghatározó sikernek, hogy a háború és az elhibázott szankciók a pénzügyi piacon is bizalmatlanságot és bizonytalanságot okoznak, a befektetők fokozott óvatossággal fektetik be tőkéjüket.

Az EXIM és az MFB a 2,375 milliárd dollárból 1,531 milliárd dollárt fordítanak lejáró kötelezettségeik finanszírozására, így a sikeres tőkebevonás 844 millió dollárnyi új forrást biztosít a magyar gazdaság megerősítését, a vállalkozások versenyképességének növelést, valamint új beruházások és fejlesztések megvalósulását támogató fejlesztési programok számára.

Közölték: ebben a nehéz gazdasági helyzetben kiemelten fontos a hazai vállalkozások versenyképességének erősítése és növelése, mert csak így biztosítható a munkahelyek, a családok védelme, a recesszió kivédése és az 1,5 százalékos gazdasági növekedés elérése. A GFM tulajdonosi joggyakorlása alatt álló két magyar fejlesztési bank idén további kötvénykibocsátást nem tervez.

Ajánljuk még