Aktuális

Itt nézheti vissza Ferenc pápa húsvéti üzenetét és Urbi et Orbi áldását

AM-államtitkár: Az élelmiszeripar fejlesztésére a kormány 750 milliárd forint uniós forrást fordít

Az élelmiszeripar fejlesztésére a kormány a korábbi 468 milliárd forint helyett már 750 milliárd forint európai uniós forrást fordít – mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

Nobilis Márton a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) ülésén hozzátette, úgy szeretnék elkölteni ezt a 750 milliárd forintot, hogy az ország képes legyen az önellátásra.

Az államtitkár szerint a következő években az energia kérdése az egyik legfontosabb az iparágban. Ezért az a cél, hogy a fejlesztéseknél vegyék alapul a megújuló energiák és a digitalizáció használatát is. Utóbbi azért fontos, mert a modern technikák alkalmazásával tud az ország versenyképes lenni.

Nobilis Márton kitért Ukrajna helyzetére is, mivel ez az ország akkora mezőgazdasági területtel rendelkezik, mint egész Európa összesen.

Ukrajnában azonban más növényvédelmi szereket, más technológiát használnak, mint az az EU-ban elvárás.

Így Ukrajna méretéből és technológiájából is adódóan talán versenyelőnyben van „velünk szemben, és bizonyos termékeket olcsóbban tudnak gyártani mint mi” – fogalmazott.

Az államtitkár szerint Ukrajnában olcsóbban gyártják az alaptermékeket, de a késztermékeket, a feldolgozott termékeket nem. Ezért Magyarországnak azzal kell versenyelőnyt szereznie, hogy „a legjobb minőségű termékek felé indul el”.

Kapcsolódó tartalom

Nobilis Márton a magyar inflációs helyzetről szólva, azt mondta, a kormány célja, hogy az év végére egy számjegyű legyen az infláció az országban. Ez a politikai ellenfelei szerint magától megtörténő dolog, de a kormánynak az államtitkár megfogalmazása szerint a cél eléréséért dolgoznia kell.

A kormány felelősséggel tartozik a magyar családokért – mondta az államtitkár, egyúttal felidézte: 2010-ben a családok élelmiszervásárlásra fordították a költségvetésük csaknem 50 százalékát, ezt 30 százalék körülire sikerült leszorítani 2018-ra.

Az infláció azonban mindezt felrúgta, és a kormány igyekezett segíteni, ezért vezették be az árstopot, majd döntöttek a június 1-jén induló kötelező akciózás mellett.

Az államtitkár szerint ez is szociális segítség, azoknak a rétegeknek, akiknek az élelmiszer megvásárlása nagy nehézséget okoz.

Az államtitkár előadását követően az NGTT gazdasági oldalának képviseletében Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnökeként arról beszélt, hogyan vált Magyarország az élelmiszerinflációt tekintve csúcstartóvá a régióban.

Értékelése szerint a mindenhol végbement, mezőgazdasági terményeket és az energiahordozókat érintő árrobbanást Magyarországon még befolyásolták állami intézkedések és a forint tavalyi drasztikus gyengülése is.

Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, arra számítanak, hogy szeptembertől jelentősen lassul az infláció, ez azonban szerinte nem azt jelenti, hogy addig mindenáron fent akarják tartani az árstopot. Hozzátette, folyamatosan figyelik a piacot.

A helyszínen kiadott ismertető szerint az NGTT a kormánytól, az Országgyűléstől független, széles körű konzultációs fórum, javaslattevő és tanácsadó testület. Az NGTT a társadalom hat területének – gazdasági, munkavállalói, civil, tudomány képviselői, egyházi, művészeti oldal – képviselőiből áll.

Ajánljuk még