Aktuális

Őrizetbe vette a rendőrség a Klauzál téri bántalmazót

Befagyasztva kívánják tartani az orosz vagyont a G7-országok

A világgazdaság ellenálló képességéről tett tanúbizonyságot különböző válságokkal szemben, beleértve a koronavírus-járványt és az ukrajnai helyzetet – áll a világ legfejlettebb iparosodott országait tömörítő G7-csoport pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek a japán Niigatában tartott találkozója után szombaton elfogadott közös közleményében.

„A világgazdaság ellenálló képességet mutatott számos sokkhatással szemben” – áll a dokumentumban, amely példaként felsorolja a koronavírus-járványt, valamint az Ukrajna körüli helyzetet és az ezzel összefüggő inflációnövekedést a világon. „Mindazonáltal ébernek és rugalmasnak kell maradnunk makrogazdasági politikánkban a globális gazdaság kilátásaival kapcsolatban megnövekedett bizonytalanság közepette” – áll a közleményben.

Kapcsolódó tartalom

A miniszterek és a jegybankok vezetői hangsúlyozták: „továbbra is szorosan együttműködünk a felügyeleti és szabályozó hatóságokkal a pénzügyi szektor fejlődésének nyomon követése érdekében, és készek vagyunk a megfelelő intézkedések megtételére a pénzügyi stabilitás és a globális pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése érdekében”.

A közlemény más országokat is felszólított az Oroszország elleni szankciós intézkedésekhez való csatlakozásra, és megerősítette, hogy a G7-országok az ukrán konfliktus rendezéséig befagyasztva kívánják tartani az orosz vagyont. A közlemény aláírói megerősítették azt az elhatározásukat, hogy minden lehetséges eszközzel megakadályozzák, hogy Oroszország megkerülje az ellene életbe léptetett szankciókat. Egyben kinyilvánították elkötelezettségüket Ukrajna támogatása mellett, ameddig az szükséges.

Kapcsolódó tartalom

A dokumentumban ígéretet tettek arra, hogy kordában tartják az inflációt, miközben segítik az emelkedő árak miatt leginkább szenvedőket. Egyben elkötelezték magukat, hogy együttműködnek a stabilabb, diverzifikáltabb ellátási láncok kiépítse céljából az energiabiztonság és a makrogazdasági stabilitás javítása érdekében.

A közlemény nem tartalmazott konkrét említést Kínáról.

Idén Japán elnököl a G7-ben és ennek keretében már több magas szintű találkozót szervezett például a külügyminiszterek, valamint digitalizációs és technológiai miniszterek részvételével.

A G7-ek csúcstalálkozóját május 19-21. között tartják Hirosimában.

Kiemelt kép: MTI/EPA/AP pool/Kadzsijama Sudzsi

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még