Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

Akciók meghirdetésére kötelezi a kormány a nagy élelmiszerláncokat

A kormány akciók meghirdetésére fogja kötelezni a nagy élelmiszer-kereskedelmi láncokat legkésőbb július elsejétől – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a csütörtöki Kormányinfón.

Az alapélelmiszerek húsz kategóriájában hetente változó kínálatban kell majd a nagy hálózatoknak árengedményt hirdetniük, a kisboltok mentesülnek majd a kötelezettség alól. Emellett június végéig maradnak az árstopok is – hangzott el az M1 Híradójában.

A kormány 2021 őszén árstopot vezetett be egyes alapvető élelmiszerekre. Ezek: a kristálycukor, liszt, az étolaj, sertéscomb, csirkemell és farhát, valamint a tej.

Kapcsolódó tartalom

2022 novemberében bővült a lista: bekerült az ársapkás termékek közé a tojás és a burgonya is. Tehát összesen nyolc alapvető élelmiszer esetében húzta meg a kormány a maximális árat, ami fölé nem drágulhatnak.

„Örülök, hogy olcsóbban tudok vásárolni némi terméket. Húsfélét, felvágottat, bármit, vagy száraztésztát is, ha olcsóbb, reméljük, hogy ezt fogják tartani, ezt a lépést továbbra is, és egy kicsit olcsóbbak lesznek a termékek” – fogalmazott az egyik hazai üzletlánc boltjában egy vásárló.

A kormány tartja ezt a lépést: idén nyárig még biztosan maradnak az árstopok. Ezt Gulyás Gergely jelentette be a Kormányinfón. A miniszter a döntést a kormány infláció elleni küzdelmével indokolta. A cél ugyanis az, hogy ennek mértéke az év végére egy számjegyű legyen.

Az akció nem vonatkozhat árstopos termékre

Marad tehát az árstop, de nem ez az egyetlen, a kereskedelmi szektort érintő kedvező változás.

Az akciókra pedig legkésőbb július elsejétől folyamatosan lehet számítani minden alapvető élelmiszer-kategóriában.

Kapcsolódó tartalom

„A kormány akciók meghirdetésére fogja kötelezni a kereskedelmi üzleteket”

– jelentette be a kormányszóvivő a Kormányinfón.

Szentkirályi Alexandra azt mondta: az inflációs adatok javulása a kormány intézkedéseinek köszönhetően már látható, de a kabinet egy új eszköz bevezetéséről is döntött: görög és francia példák alapján a húsz kategóriára bontott alapvető élelmiszerek esetében hetente változó akciókat kell hirdetniük a nagy áruházláncoknak.

„Az érintett kereskedelmi egységeknek valamennyi kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző napban napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal olcsóbban kínálni. Az akciókra pedig heti szinten kell majd kijelölni a termékeket, tehát hetente változhatnak ezek a termékek, heti akciókról beszélünk, ezzel az biztosítható, hogy kellően széles termékkörre terjedjen ki az akciós vásárlás lehetősége, és az akció pedig nem vonatkozhat árstopos termékekre” – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő.

Kapcsolódó tartalom

Árfigyelő rendszer indul

És hogy ezt az üzletek maradéktalanul betartsák, az akciókkal egyidejűleg egy árfigyelő rendszer is elindul. A vásárlók tehát folyamatos képet kapnak arról, mi, hol, mennyibe kerül.

„Nagyon helyes. Csak örülni tud neki az ember”  – így fogadták a vásárlók a kormány döntését. Az elégedettségük érdekében pedig közben folyamatosak az ellenőrzések is: az árstopok bevezetése óta csaknem 7000 üzletet ellenőriztek a hatóságok, hogy mind a mennyiségi, mind a törvényes árakra vonatkozó szabályokat betartják-e. Ezek az ellenőrzések ameddig árstop van, addig maradnak.

Kapcsolódó tartalom

A részletszabályok kidolgozása jelenleg folyamatban van. Az intézkedés várhatóan a jelentősebb bevétellel rendelkező élelmiszerláncokat fogja érinteni, tehát a kisebb forgalmú üzletekre a kötelező akció nem vonatkozik majd.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Beliczay László)

 

 

Kapcsolódó hírek

Gulyás Gergely: Az árstopok június 30-ig érvényben maradnak
Június 30-ig meghosszabbította a kormány az árstopokat – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón. Gulyás Gergely közölte azt is, idén ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés.
Belföld
Nobilis Márton: Minden Magyarországra érkező ukrán gabonaszállítmány útját ellenőrzik
Minden, Ukrajnából Magyarországra közúton és vasúton érkező gabonaszállítmány útját ellenőrzik és csak a tranzitforgalmú járműveket engedik át az országon – mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára keddre virradó éjjel a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen, ahol tájékozódott a mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos intézkedések végrehajtásáról.
Belföld
Orbán Viktor: Maradnak az árstopok, még nem jött el a kivezetés ideje
Egyelőre maradnak az árstopok Magyarországon, ugyanis nem csökkent annyira az infláció, hogy az élelmiszer-árstopokat ki lehessen vezetni. <strong><a href="https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/04/14/orban-viktor-jo-a-viszony-az-amerikaiakkal-de-szokatlan-a-plakatokon-valo-velemenykepviselet" rel="">Erről is beszélt a miniszterelnök péntek reggel a a Kossuth Rádióban.</a></strong> Orbán Viktor azt mondta: áprilisban, de még inkább májusban és júniusban várható komolyabb árcsökkenés. Szakemberek szerint éppen ezért inkább a nyáron várható az ársapkák megszüntetése. Az adatokból egyébként látszik, hogy a családok takarékosabb gázfogyasztása mérsékelte az inflációt az elmúlt két hónapban.
Belföld

Ajánljuk még