Aktuális

Változás a 4-es és 6-os villamos vonalán

Szakértő: Rendkívül környezetszennyező energiapolitikát folytat az atomerőműveit bezáró Németország

| Szerző: hirado.hu
A németek kétharmada jelenleg úgy döntene, hogy ne állítsák le az atomerőműveket, de az emberek véleményét nem kérték ki ebben a kérdésben.  

Németországban az utolsó három – még üzemben lévő – atomerőművet is bezárták szombaton. Az ország ezzel több mint 50 év után búcsút mondott az atomenergiának. A német nemzet sosem volt atompárti, ennek ellenére a lakosság kétharmada jelenleg inkább már megtartaná az erőműveket. Mindeközben Finnországban megkezdte működését Európa legnagyobb atomreaktora – hangzott el kedden az M1 műsorában, amelyben Litkei Máté, a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézetének igazgatója elemezte az atomenergia felhasználásával kapcsolatos nemzetközi fejleményeket.

Kapcsolódó tartalom

A szakértő rámutatott, hogy a német energiapolitika jelentős mértékben importra alapoz, és az importkapacitások dinamikusan váltakoznak. Kiemelte, hogy Franciaország eddig villamosenergiát tudott átadni Németország részére, viszont tavaly az elhalasztott erőművi beruházások, felújítások és az aszályhelyzet miatt kénytelen volt szüneteltetni a nukleáris termelést sok reaktorban.

Kapcsolódó tartalom

Ennek következtében ez az irány megfordult és Németország a széllel előállított villamosenergiát volt kénytelen átadni a franciák részére.

Kapcsolódó tartalom

„Az a nagy kérdés merül fel, hogy azok a kapacitások, amelyekkel Németország számolt, rendelkezésre fognak-e állni?”

– vetette fel a kérdést Litkei Máté, hozzátéve, hogy a helyzetet tovább nehezíti az orosz–ukrán háború, amely felforgatta az egész európai energiaellátást.

Kapcsolódó tartalom

Hangsúlyozta, hogy a lignitfelhasználást nem sikerült visszaszorítani, pedig ez a legszennyezőbb energiahordozó, amit Németország használni tud.

„A lignitfelhasználást növelni volt kénytelen Németország, rekord magas kibocsátásokat produkált például az üvegházhatású gázok tekintetében, percenként elképzelhetetlenül nagy, 365 tonna szén-dioxidot bocsát ki Németország. Ez rekordot döntött a tavalyi évben, mert az atomerőműveket leállítják, a korábban jóval tisztábbnak számító gáz kapacitásokat nem tudják kihasználni, hiszen nem érkezik meg Oroszországból”

– magyarázta a szakértő, mikor a környezetvédelmi hatásokról kérdezte a műsorvezető.

Kapcsolódó tartalom

Litkei Máté rámutatott, hogy a németek kétharmada jelenleg úgy döntene, hogy ne állítsák le az atomerőműveket, de az emberek véleményét nem kérték ki ebben a kérdésben.

Kiemelt kép: hirado.hu

 

Kapcsolódó hírek

Ki nyeri a kötélhúzást az atomenergia kérdésében?
A héten Németország leállítja utolsó, még működő erőműveit, ami ismét megnyitotta a vitát. A franciák és a németek, az Európai Unió két vezető nemzete között a külpolitikai kérdések mellett az atomenergia témájában alakulnak ki a legkomolyabb csörték.
Külföld
Így végeztek a Zöldek a német atomenergiával
Jövő áprilisban az utolsó atomreaktort is leállítják Németországban, a nukleáris energia főként a Zöldeknek köszönhető teljes kivezetése azonban meglehetősen kockázatos lépés.
Külgazdaság
Atomenergia nélkül nincs energiabiztonság
Az Európai Unió elkötelezett az e-mobilitás nagymértékű elterjesztése mellett. Azonban az e-mobilitás globális és uniós térhódítása önmagában nem képes elősegíteni a klímavédelmi célok elérését, hiszen csak akkor lehet leginkább zéró kibocsátásról beszélni, ha a járművek töltéséhez szükséges energia is klímabarát villamosenergia-termelésből, azaz zöldáramból származik – fogalmazott Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő, az Atombiztos blog szerzője a hirado.hu kérdésére válaszolva. Az atomenergetikai szakértőt az Európai Unió zöld céljairól, az elektromos autók elterjedéséhez szükséges energetikai feltételek megvalósításáról, illetve a zöld energiatermelés módjáról kérdeztük.
Belföld
„Majd megfordul a szél?” Megújulás helyett összeomlott a német villamosenergia-termelés
Csendben elsimították, mert most még megtehetik: január 21-e óta leállt a szél és alig süt a nap Németországban és Nyugat-Európa nagy részén, így a „megújuló” energiaforrások, a szél- és naperőművek helyett a hagyományos erőművek biztosítják a villamosenergia-ellátást. Miből pótolja az atomerőműveit is leépítő Európa a huzamosabb időszakokban mindössze 20 százalékot megtermelő zöldenergia mellett a villamosenergia-szükséglet egyre inkább hiányzó 80 százalékát? – ezt  vizsgálja blogbejegyzéseiben egy német közgazdász.
Külföld
Még a németek szerint is a németek a felelősek az energiaválságért
Mérete és politikai súlya miatt, Németország nagyobb hatást gyakorol Európa energiapolitikájára, mint más tagállamok. A Századvég kutatásának eredményei alapján az európai polgárok 89 százaléka felelősnek gondolja az elhibázott német energiapolitikát az európai energiakrízis kialakulásáért és a válaszadók fele nagy szerepet tulajdonít Németországnak – áll a Századvég legújabb elemzésében.
Külföld
Feszültséget kelthet Berlinben a lengyelországi atomprogram
Berlin nem nézi jó szemmel, hogy Lengyelország az atomenergiát támogatja. Varsó azonban nem aggódik: a lakosság 80 százaléka egyetért a kormány elképzeléseivel. A lengyelek dél-koreai technológiával építenének atomerőművet, amellyel 2035-ben kezdhetnék meg a termelést.
Külföld

Ajánljuk még