Baleset

Betonfalnak ütközött egy Budapestre tartó kirándulóhajó a Dunán

Afrikának szánták, de Közép-Európában ragadt az olcsó ukrán gabona, amely miatt összeomlott az uniós gabonapiac

| Szerző: hirado.hu
Az Európai Bizottság szóvivője bírálta az ukrán mezőgazdasági terményekre elrendelt lengyel és magyar importtilalmat. A korlátozást két ország mezőgazdaságának, illetve gazdáinak védelme érdekében rendelték el, miután a háború miatt Ukrajnának adott könnyítések a kelet-európai agrárpiac összeomlásával fenyegetnek.

 

Az M1 Híradójában bemutatott felvételek tavaly július végén készültek, amikor egymás után érkeztek a színültig rakott vasúti szerelvények Magyarországra. Szemestakarmányt, kukoricát és persze búzát hoztak. Ennek hátterében az áll, hogy 2022 nyarán a háború miatt Brüsszel vámmentessé tette az ukrán termékek szállítását az Európai Unióba, ahonnan elvileg Afrika lett volna a célállomás.

A szállítmányok azonban megrekedtek Magyarország mellett Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Romániában és Bulgáriában.

Forrás: M1

Így a régióinkat elárasztották a keleti szomszédunkból érkező olcsó gabonák és olajos magvak. Amik aztán teljesen letörték az árakat és eladhatatlanná tették a hazai terményeket.

Kapcsolódó tartalom

„Jelenleg az a tapasztalat, hogy nagyon-nagy mennyiségű termény került be és nem csak búza, kukorica, hanem gyakorlatilag napraforgó és repce is. És ez teljesen lebénította a magyar piacot” – Pásztor András tímári gazda nagyjából egy hónapja mondta ezt, hozzátéve, hogy a problémára gyors megoldás kell, mert sokaknak a gazdaságuk jövője függ ettől.

Jelenleg a magyar búzát átlagosan 130 ezer forintért lehet értékesíteni tonnánként,

ezzel szemben az ukrán terményekért ennek kevesebb, mint felét 55-60 ezer forintot kell csupán fizetni. Így aztán a kereskedők az olcsóbb, ám sok esetben rosszabb minőségű gabonát vásárolják fel.

„Gyakorlatilag az európai belső gabonapiac teljesen összeomlott” – erről már az agrárminiszter beszélt, aki elmondta Magyarország, a krízisben érintett többi országgal együtt  segítséget kért Brüsszeltől a márciusi EU-csúcson, de csak három tagállam kapott támogatást, mi nem.

A kormány először csak szigorított az Ukrajnából érkezett szállítmányok esetében, most pedig Lengyelországhoz hasonlóan megtiltja a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából.

Kapcsolódó tartalom

„Ideiglenes jelleggel június 30-ig teljeskörű behozatali tilalmat rendeltünk el mezőgazdasági termékek részére Ukrajnából, hiszen nemcsak gabonáról beszélhetünk, hanem csirkehúsról, tojásról, mézről és az olajos magvakról is. Mert olyan eltérő termelési körülmények között, olyan más szabályozók keretében történik ott az előállítás, amely az európai gazdák számára nem teszi lehetővé a versenyképes termelést” – mutatott rá Nagy István.

A miniszter hozzátette: a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európai Bizottság megoldja ezt a problémát. Ezért is vezették be a tilalmat egyelőre csak június 30-ig.

Az Európai Bizottság szóvivője vasárnap bírálta a magyar és a lengyel kormány lépését.

Miriam Garcia Ferrer közleményében azt írta, hogy „a kereskedelempolitika az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik, ezért az egyoldalú lépések nem elfogadhatóak. Ilyen kihívásokkal teli időkben alapvető fontosságú az EU-n belül valamennyi döntés összehangolása.”

Az Agrárminisztérium közleménye erre úgy reagált,  hogy az agrárium szereplői elvárják az Európai Uniótól az európai mezőgazdaság tisztességes piaci viszonyainak biztosítását.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Ajánljuk még