Időjárás

Többfelé fagyhat, csak később jön az enyhülés

Árcsökkentési hullám: van olyan üzlet, amely 400 termék árát csökkentette

Újabb 20 százalékkal csökkenti hétfőtől a trappista sajt árát az egyik legnagyobb hazai élelmiszerlánc. Így náluk – novemberhez képest – 40-50 százalékkal lesz olcsóbb a trappista. Van olyan üzlet, amely néhány napja 400 termék árát csökkentette. A műszaki áruházak és a barkácsüzletek is csatlakoztak az árcsökkentésekhez. Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta: az infláció magától nem fog csökkenni, az inflációt le kell törni.

Újabb 20 százalékkal csökkenti hétfőtől a trappista sajt árát az egyik legnagyobb hazai élelmiszerlánc. Így náluk – novemberhez képest – 40-50 százalékkal lesz olcsóbb a trappista. Van olyan üzlet, amely néhány napja 400 termék árát csökkentette. De a műszaki áruházak és a barkácsüzletek is csatlakoztak az árcsökkentésekhez – hangzott el az M1 Híradójában.

Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában azt mondta:

„az infláció magától nem fog csökkenni, az inflációt le kell törni.”

Az egyik budai élelmiszerüzletben a magyarok kedvenc sajtja fogy leginkább. Ennek oka, hogy újra és újra csökken az ára. Több magyarországi élelmiszerlánc is bejelentette az elmúlt napokban, hogy drasztikusan csökkenti a különböző élelmiszerek árát. Az árcsökkentési hullámhoz a CBA is csatlakozott.

Kapcsolódó tartalom

„Amely azt jelenti, hogy a tavaly novemberi árcsúcshoz képest, ebben az üzletben már a mai naptól, az összes többi egységben meg jellemzően hétfőtől 44 százalékkal kell kevesebbet fizetni a trappista sajtért, mint múlt év novemberében, amikor a legmagasabbak voltak az árak” – mondta Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

Kapcsolódó tartalom

A legnagyobb hazai üzletlánc boltjaiban már hetekkel ezelőtt elkezdődtek az árcsökkenések, így mára több száz termék lett a korábbinál sokkal olcsóbb.

Az inflációt le kell törni

Az árcsökkenések hátterében az átadói árak mérséklődése áll, vagyis, hogy a beszállítók olcsóbban adják termékeiket a kereskedőknek. Ezt az árelőnyt pedig nem tartja magánál a hazai üzletlánc, hanem továbbadja a fogyasztóknak. Ezzel együtt hozzájárul az infláció apadásához is.

Kapcsolódó tartalom

„A magyar kormánynak az a célja 2023-ra, hogy az év végén az infláció Magyarországon egy számjegyű legyen” – ezt a Kossuth Rádióban erősítette meg a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette, hogy az infláció magától nem fog csökkenni, az inflációt le kell törni.

Hatalmas erőkkel dolgozik a fogyasztóvédelem és a versenyhivatal

„Most már kereskedők és élelmiszerláncok is versenyeznek egymással abban, hogy ki tud, mely termékeknél nézve olcsóbb árat ajánlani. Tehát egy antiinflációs verseny alakult ki. Nem akarok erről sokat beszélni, de a háttérben a fogyasztóvédelem és a versenyhivatal hatalmas erőkkel dolgozik. Mindennap ellenőrzéseket tartunk az elrendelt intézkedéseink betartását ellenőrizzük, és nem engedjük, hogy inflációs spekuláció alakuljon ki” – magyarázta a miniszterelnök.

Kapcsolódó tartalom

A miniszterelnök beszélt az árstopokról is: azt mondta, ezeket hasznosnak tartja, mert segítenek az infláció csökkentésében. Ugyanakkor – mivel ez egy mesterséges beavatkozás a kereskedelem normális folyamataiba –, mellékhatásai is vannak.

„Ezért az a jó, ha ezek az árstopok eltűnnek a rendszerből, és visszatérünk a normális gazdasági helyzethez”

– fogalmazott Orbán Viktor hozzátéve azt, hogy amíg azonban az infláció nagyon magas, addig ezt nem lehet megtenni.

Kapcsolódó tartalom

A kormányfő arról is beszélt: a rezsivédelmi rendszert meg tudták védeni, az átlagfogyasztásig továbbra is védett áron tudnak az emberek energiához jutni. Ugyanakkor az élelmiszereknél, ahogy jön lefelé az infláció, úgy fogják kivezetni az ársapkákat.

Kiemelt kép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kapcsolódó hírek

Árversenyben a hazai élelmiszerboltok – most a Lidl csökkenti az árakat
Folytatódik a hazai élelmiszerláncok közötti árverseny. A Magyarországon működő üzletláncok már hetek óta „árháborút” folytatnak, és egymásra licitálva csökkentik a termékek árát. Most a Lidl közölte, hogy folytatja a január 1-jén indított árcsökkentési programját.
Belföld
2024-ben 3-5 százalékra csökkenhet az infláció a Magyar Nemzeti Bank szerint
Januárban tetőzött a magyarországi infláció, a külső és a belső tényezők is a dezinfláció irányába mutatnak – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság igazgatója a jegybank márciusi Inflációs jelentését bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.
Belföld
Jelentősen emelkedtek a keresetek, élesedik az árcsökkentési verseny a boltokban
Jelentősen emelkedtek a keresetek januárban az egy évvel korábbihoz képest. A bruttó átlagos bér több mint 16 százalékkal nőtt, így elérte az 528 ezer forintot. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közölte: a szankciós infláció leküzdése és a gazdaság megvédése érdekében tett kormányzati intézkedések működnek, az Európai Unióban ugyanis csak Magyarországon és Bulgáriában nőttek a reálbérek 2021-ben és 2022-ben is. Közben egyre élesebb az árcsökkentési verseny a boltokban, ami felgyorsíthatja az infláció csökkenését.
Gazdaság

Ajánljuk még