Baleset

Hét kilométeres torlódás alakult ki baleset miatt Budapest felé

Brüsszelben minden kérdésre egy válasz van: szolidaritás

| Szerző: Közmédia központ Brüsszel
A Bizottság még elemzi az ukrán gabona beáramlásának az európai piacokra gyakorolt hatását – állították a bizottság szóvivői az uniós intézmény csütörtöki sajtótájékoztatóján. A hirado.hu arról is kérdezett, hogy kiterjesztik-e a felajánlott pénzügyi támogatást mind a hat kelet-európai tagállamra, amelyeket elárasztott az olcsó termény.

 

A bizottsági szóvivő válaszából azonban kiderült, hogy egyelőre a „frontvonalban” lévő országokat segítik, amelyek közvetlenül határosak Ukrajnával. Ezzel kapcsolatban viszont kérdéses, hogy hazánk miért maradt ki a támogatásból?

Kapcsolódó tartalom

Lapunk rámutatott, hogy a Bizottság által Lengyelország, Bulgária és Románia számára felajánlott 56,3 millió euró sem jelent megoldást.

Példaként említettük Magyarországot, ahol a becslések szerint a magyar gazdák egymillió tonna gabonát nem tudnak eladni az ukrán konkurencia által okozott súlyos árzuhanás miatt.

Mint arról korábban írtunk, a rotterdami tőzsdén jegyzett 300 euró / tonna árral szemben Magyarországon jelenleg 217 forint / euróra esett vissza a gabona tonnánként ára. Így az egymillió tonna el nem adott termésen csak hazánkban 83 millió euró kár keletkezett eddig. A Bizottság szóvivői azonban csak azt tudták mondani, hogy „jelenleg elemzik a helyzetet”.

Fontos a szolidaritás meg az elemzés

Arra is rákérdeztünk, hogy az Unió hogyan szeretné elhárítani az afrikai élelmiszerhiány veszélyét, mivel a kelet-európai tározókban rekedt több millió tonna termésnek az afrikai élelmezésbiztonságban van megkerülhetetlen szerepe.

A szóvivők azonban a már elhangzottakat tudták megismételni: elemzik a helyzetet, illetve kiemelték, hogy „az Európai Unió továbbra is teljes mértékben elkötelezett Ukrajna támogatásában. A háború kitörése óta az volt a céljuk, hogy működésben tartsák az ukrán gazdaságot, valamint biztosítsák az élelmezést az ukrán lakosságnak és alapvetően mindenhol”.

Továbbá hangsúlyozták az európai szolidaritást és megjegyezték, hogy „nagyra értékelik a tagállamok hozzájárulását is” (jelentsen ez bármit – a szerk.). Arra vonatkozóan, hogy mikor végeznek az úgynevezett elemzésekkel, illetve hozzájárulnak-e minden érintett tagállam kártalanításához, semmilyen konkrét választ nem kaptunk.

Kapcsolódó tartalom

A szolidaritás mindent visz

A sajtóeseményen a lengyel média munkatársa is az ukrán gabona ügyéről kérdezte a szóvivőket. Emlékeztetett, hogy Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök levélben szólította fel Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, hogy minden lehetséges eszközzel akadályozza meg az olcsó ukrán gabona beáramlását Lengyelországba. A Bizottság szóvivői azonban továbbra sem mondtak semmilyen konkrétumot. Mint megismételték, zajlanak a belsőpiacra vonatkozó elemzések; elsősorban azokat az országokat támogatták, amelyek a „frontvonalban” vannak, illetve szolidárisak Ukrajnával kapcsolatban, ahogyan a tagállamok is.

A Bizottság hárít

A hirado.hu egy hete küldött kérdéseket az Európai Parlament agrárügyekért felelős szakbizottságában dolgozó több tagállami képviselőnek is a témában. Választ egyelőre csak az Európai Néppárt (EPP) lengyel képviselője, Jarosław Kalinowski küldött, amely jól érzékelteti a testület hozzáállását az érintett tagállamok problémájához.

A politikus azt írta, „a lengyel európai parlamenti képviselők folyamatosan kérik az Európai Bizottságot, hogy nyújtson megoldást arra a hatalmas válságra, amellyel a gazdálkodóik szembesülnek”. Leveleket és írásbeli kérdéseket intéztek az Európai Bizottsághoz, valamint közvetlenül Wojciechowski biztost is kérdezték az üléseken a feszült helyzetről. – A Bizottság azonban eddig csak azzal a javaslattal állt elő, hogy az Ukrajnával határos tagországok használják fel a válságtartalékokat gazdálkodók megsegítésére, illetve egyes tagállamokban a lakosság megsegítésére is engedélyeznék a tartalék felhasználását – írta a politikus. A lengyel delegáció viszont úgy véli, hogy a Bizottság javaslatai, valamint a lengyel kormány intézkedései együttesen sem lesznek elégségesek a krízis kezelésére.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Tanács március végi kétnapos értekezletét követően Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi médiában arról írt, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök vezetésével összefognak az ukrán gabonával elárasztott tagországok vezetői, hogy nyomást gyakoroljanak az Európai Bizottságra.

E hét csütörtökön a lengyel kormányfő arról tájékoztatta a sajtót, hogy írásban szólította fel Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, hogy tegyen azonnali lépéseket a lengyel gazdák kártalanítására. Ezen felül a Bizottság minden lehetséges eszközzel akadályozza meg az olcsó ukrán termény beáramlását, mivel az destabilizálja a piacot.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben (fotó: MTI/AP/Virginia Mayo).

Ajánljuk még