Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Alapjogokért Központ: Túl vagyunk az inflációs csúcson, decemberre egy számjegyű lehet a pénzromlás

Minden jel szerint túl vagyunk a legfőképpen a brüsszeli elhibázott szankciós politika okozta általános pénzromlási folyamat csúcsán – állapította meg inflációs kutatásának eredményeit értékelve az Alapjogokért Központ az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben.

„Persze ha megszüntetnék a szankciókat, az árdrágulás rövid távon akár meg is feleződne, de a februári éves alapú infláció, ha kis mértékben is, csökkent (0,3 százalékkal) a januárihoz képest” – írták.

Ebben mindenképpen szerepet játszanak a Gazdasági Versenyhivatalnak a széleskörben elterjedt agresszív kiskereskedelmi árazást visszaszorítani hivatott fogyasztóvédelmi vizsgálatai, amelyeket hamarosan kiegészít egy interneten keresztül is követhető árfigyelő adatbázis

– hangsúlyozta az Alapjogokért Központ.

Hozzátették, hogy

„a jól kalibrált árstopok és a rezsivédelmi politika” is az infláció ellen hat, „ez utóbbi eredménye, hogy a háztartási gázfogyasztás 80, a villamosáram-fogyasztás 65 százaléka a rezsicsökkentett kategóriába tartozik”.

A nemzetközi térben azonban újabb, nem várt kockázatként jelenik meg az amerikai és európai bankpiaci fejlemények kapcsán előállt romló piaci és bizalmi hangulat, amely lassíthatja a kedvező inflációs folyamatokat – hívták fel a figyelmet.

Összességében azonban kutatásuk szerint „jó esély van arra, hogy az év második felében már gyorsabb ütemben csökkenő infláció az év vége előtt egy számjegyűvé váljon”.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még