Fontos

Frontex: Minden irányból nőtt az Európára nehezedő migrációs nyomás

A svájci UBS veszi át a pénzügyi nehézségekkel küzdő Credit Suisse-t

A svájci UBS bankház veszi át a pénzügyi nehézségekkel küzdő riválisát, a Credit Suisse pénzintézetet – közölte vasárnap este a svájci nemzeti bank (SNB).

A jegybank 100 milliárd svájci frank (40 ezer milliárd forint) likviditási támogatást nyújt az átvételhez, amelynek keretében az UBS 3 milliárd svájci frankért (1200 milliárd forint) vásárolja meg a Credit Suisse-t.

Kapcsolódó tartalom

A Credit Suisse UBS általi átvétele megoldás a pénzügyi stabilitás biztosítására, és a svájci gazdaság védelmére ebben a rendkívüli helyzetben – hangsúlyozták a svájci központi bank és az alpesi ország más hatóságai.

A második legnagyobb svájci bank átvétele a legjelentősebb bankfúzió Európában a 2008-as pénzügyi válság óta. A mostani döntést a két bank, valamint a politikai élet és a felügyeleti hatóságok képviselőinek hosszadalmas tárgyalásai előzték meg a hétvégén.

Kapcsolódó tartalom

Az UBS a felvásárlás kockázatainak enyhítésére a svájci kormánytól 9 milliárd svájci frank (3600 milliárd forint) garanciát is kap bizonyos veszteségekre.

A 167 éves Credit Suisse az amerikai Silicon Valley Bank és a Signature Bank összeomlása nyomán sodródott válságba és a héten a svájci jegybanknak 50 milliárd svájci frankos (20 ezer milliárd forint) likviditási hitellel kellett kisegítenie.

Kapcsolódó tartalom

A két bank egyébként az utóbbi évben gyökeresen eltérő eredményt tudott felmutatni. Míg az UBS 2022-ben 7,6 milliárd dolláros (2800 milliárd forint) profitot termelt, addig a Credit Suisse veszteségei 7,9 milliárd dollárt (2900 milliárd forint) tettek ki. A Credit Suisse részvényei a tavalyi évhez képest 74 százalékkal estek, ugyanakkor az UBS részvényei viszonylag változatlan szinten maradtak.

Mindkét bank a 30 globális rendszerfontosságú pénzintézet közé tartozik, amelyek az illetékes hatóságok szoros megfigyelése alatt állnak, különös tekintettel arra, hogy a Credit Suisse összeomlása az egész pénzügyi rendszerre hatással lenne.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Keystone/Peter Klaunzer

Kapcsolódó hírek

48 perc – A bankcsődöknek vannak vesztesei és vannak haszonélvezői
<em>„Akik ilyen folyamatokat elindítanak, kevésbé törődnek azzal, hogy másoknak ebből kára származik. Esetleg az a kár nálunk haszonként lecsapódik”</em> – hangzott el az amerikai bankok összeomlásával kapcsolatban a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor második részében, melynek vendége Boros Imre közgazdász volt.
Belföld

Ajánljuk még