Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Komoly bizonytalanságok a nemzetközi pénzpiacokon az amerikai bankcsőd után

Világszerte komolyak az aggodalmak a pénzpiacokon, az amerikai Silicon Valley Bank csődje után ugyanis a svájci Credit Suisse is meggyengült. A nemzetközi befektetők bizalmatlansága kihat a forint árfolyamára is, ami az elmúlt hetek kitartó erősödése után gyengült a dollárhoz és az euróhoz képest. Varga Mihály pénzügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar bankrendszer a romló nemzetközi környezetben is erős és működőképes, amit a legutóbbi hitelminősítői értékelések is megerősítenek.

 

Folyamatosan figyelik az elemzők az amerikai Sillicon Valley Bank és immár a svájci Credit Suisse pénzintézetekkel kapcsolatos híreket, amelyek alaposan megmozgatták a pénzpiacokat. A több tízezer kilométerre lévő, magyar kapcsolatokkal nem rendelkező amerikai bank csődje – amelynek a teljes pénzállománya, akkora, mint az éves magyar GDP – az addig folyamatosan erősödő forintra egy kisebb mélyütést mért. A svájci bank pedig, amelynek részvényei történelmi mélypontra jutottak, tovább rontotta a piaci hangulatot, ezzel együtt a magyar fizetőeszköz értékét is.

Kapcsolódó tartalom

A hazai valuta, amely az elmúlt napokban már a 375-ös szint közelében is járt az euró ellenében, szerdán – ugyan csak egy rövid időre – ismét átlépte a 400-as határt. A magyar gazdaság iránti bizalmat jól mutatja, hogy a rövid kitérő után fordulni tudott a forint és csütörtök délelőtt 11 órakor már jócskán a 400-as szint alatt kereskedtek vele.

Ennek köze lehet ahhoz is, hogy a pénzügyminiszter március 15-én Kolozsvárott, miután találkozott a helyi gazdasági és üzleti élet szereplőivel, határozottan leszögezte, hogy a magyar bankrendszer a romló nemzetközi környezetben is erős és működőképes, és ezt a legutóbbi hitelminősítői értékelések is megerősítik.

Magyarország továbbra is befektetésre ajánlott kategóriában van mindhárom nagy hitelminősítőnél.

Idén már a Fitch, a Standard&Poor’s és a Moody’s is értékelte a magyar gazdaság helyzetét. Elemzéseikben megerősítették, hogy a magyar bankrendszer helyzetét a romló nemzetközi környezetben is kedvezőnek látják.

„Alapvetően a pénzügyi szektorban, a pénzügyi rendszeren belül globálisan a bizalom a legfontosabb” – mondta Tóth Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos munkatársa.

Ez a bankcsőd hírére megingott, és hatással volt a forintra, valamint a Budapesti Értéktőzsdére is: a hazai fizetőeszköz és a részvények is gyengültek.

„Olyan bizonytalanság alakul ki ilyenkor a piacokon, egy olyan bizalmatlanság egymással szemben, hogy egyszerűen a befektetők ilyenkor adnak mindent, és miután az információ áramlás nagyon gyors – tehát már nem postagalambot vagy telexet kell küldeni –, a telefonján azonnal látja mindenki, és gyakorlatilag tud rá reagálni, ezért ilyenkor a piacok nagyon gyorsan lereagálnak egy ilyen jelentős és súlyos helyzetet” – magyarázta Tóth Gergely.

Kapcsolódó tartalom

Vagyis a befektetők ilyenkor a legbiztonságosabb befektetéseket keresik, minden mástól szabadulnak. Ez azt is jelenti, hogy a mostani árfolyammozgásnak nincsenek magyarországi okai, csak a külföldi bankcsődökkel kapcsolatos hírek okozzák.

Kiemelt kép: EPA/ENNIO LEANZA

Ajánljuk még