Aktuális

Meghalt az egyik utolsó vastüdőben élő ember

Boros Imre: Új világrend épül, véget ért a dollár fénykora

| Szerző: hirado.hu / Juhári Andrea
Véget ért a dollár fénykora, új világrend van kialakulóban, melyben úgy tudjuk megszilárdítani a pozíciónkat, ha időben letesszük példaértékű javaslatainkat a világpolitika tárgyalóasztalára – állítja Boros Imre közgazdász, aki a hirado.hu-nak adott interjúban rámutatott, hogy hazánk csak területét illetően kicsi, erős szellemi kisugárzásával viszont átlépte a nemzetközi nagypolitika ingerküszöbét.

Megrengette a nyugati pénzpiacokat, hogy Amerikában nagy bankok váltak fizetésképtelenné.

– Nem úgy történtek ezek a bankcsődök, mint derült égből a villámcsapás, ennek a folyamatnak előzményei is vannak.

Kapcsolódó tartalom

Mire gondol?

– Az Egyesült Államokban a dollár helyzete meglehetősen labilissá vált. Nem kapkodnak a befektetők az amerikai kötvényekért, sőt egyes befektetők különösen a külföldiek már eldobják a kötvényeket. Kína, Japán és Izrael is dobott a piacra amerikai kötvényeket, 37 ország csökkentette az amerikai kötvényportfólió kitettségét, márpedig az amerikai államkincstár hitelfinanszírozásában az egyik nagy szerep a külföldi befektetőknek jut. A dollár nem éli fénykorát, ráadásul a Silicon Valley volt a hich-tech ipar szeme fénye, most pedig az ilyen jellegű cégek egymás után dobják be a törülközőt.

Egyes szakértők világméretű válságról beszélnek.

– Jobb lesz, ha a világgazdaság készül, mert – ahogy az 2008-ban és 2009-ben is volt – ez a válság nem áll meg a határnál. Ez a folyamat nagy sorsformáló jelentőségű lehet az egész világkonstelláció és a nagyhatalmi átrendeződések szempontjából. Az a pénzügyi rendszer ami volt, mondjuk 1945-től és a fénykorát ’90-től élte mostanáig, az már nincs, az új pedig még nincs. Ez a világrend, amely most végéhez közeledik körülbelül 330 éves.

Kapcsolódó tartalom

Az új világrendben nem a dollárnak lesz meghatározó szerepe?

– Majdnem biztos, hogy nem. Ennek sok jele van, a BRICS országok közös pénznem elszámoláson gondolkodnak, nemzeti pénzeket fogadnak el, a szaudi olajtermelők – akik korábban Amerika csókos cimborái voltak – kijelentették, hogy jó nekik a jüan is. A Nyugat az iszlám két verzióját folyamatosan szembeállította, ám a síiták és szunniták most összekapaszkodtak.

Mit javasol azoknak, akik dollárban tartják a megtakarításaikat?

– Ne tartsák dollárban, nem kötelező hülyének lenni.

Egy ilyen kis ország, mint hazánk mit tehet a saját érdekében ebben a zűrzavaros helyzetben?

– Méretét tekintve kicsi, jelentőségét tekintve nem, szellemi kisugárzásával elérte a világgazdaság ingerküszöbét. Ezeket a folyamatokat figyelni kell és meg kell tenni azokat a lépéseket, melyek szükségesek ahhoz, hogy továbbra is talpon maradjunk. Nem kell felszisszenni minden kritikára, nem azzal kell foglalkozni, hogy mit szól hozzá Angela Merkel vagy Von der Leyen vagy bárki. Most nem dicsér, sőt esetenként gyaláz minket a Nyugat, ugyanakkor titokban elismernek minket.

Kapcsolódó tartalom

– Orbán megint Macronnal tárgyalt. Volt ott a lengyel, a cseh, szerb vagy a szlovák kormányfő? Nagyon jó a magyar kormány kapcsolata az amerikai konzervatív vonulattal is, aminek a visszajövetele elképzelhető. Azzal tudjuk ellensúlyozni a területi kicsinységünket, ha időben olyan javaslatokat teszünk a világpolitika tárgyalóasztalára, amire a többiek is kapnak.

Mit szól az uniós szankciókhoz?

– Az orosz gazdaságot nem döntötték be, de Európának sok kárt okoztak. Mi amiből lehet kimaradtunk, kivédekeztük magunkat, nem igaz, hogy Magyarország mindent megszavazott, azután szavaztunk meg csomagokat, miután módosították azokat, és kivették belőlük a számunkra előnytelen részeket.

Mit gondol a kormány és a jegybank csörtéjéről?

– Az emberek és a média emlékezete csak pár napra szokott visszanyúlni, az én pályám alatt viszont nem először fordul elő ilyen. A nemzetgazdaság pénzügyi egyensúlyának fenntartásában a feladatok megoszlanak a fiskális és a monetáris szféra között, tehát a pénzügyminisztérium és a jegybank között.

Kapcsolódó tartalom

– Amikor nehezebb helyzet van, felmerül a kérdés, ki vállalja ebből a teherből a többet, kinek van előbb, kinek később teendője. Most arról van szó, hogy az infláció kezelési költségeit hogyan és ki vállalja fel és milyen mértékben, milyen ütemezésben. A jegybank is tud ebben az ügyben tenni, meg a fiskális politika is. Mindkét esetben le kell egy kis pénzt csapolni a piacról. Nagyon attraktív befektetéseket kell mutatni, ám, aki megajánlja ezeket befektetéseket, annak a költségei növekednek. Na ebből táplálkozik a nézőpontbeli különbség.

A kormány célja letörni az inflációt, ön szerint ez sikerülhet?

– Ennek a polgári kormányzatnak az infláció visszaszorításában komoly gyakorlata van. A gazdasági kormányzatnak, ebbe beleértődik a jegybank meg a pénzügyminisztérium is, van rutinja abban, hogyan kell az inflációt lefele nyomni, ez a rutin ad támasztékokat ahhoz, hogy ez most is sikerüljön. Nagyon szívós küzdelem lesz ez az év az infláció ellen.

Kapcsolódó tartalom

Mit tehet a kormányzat, a jegybank vagy az egyszerű állampolgár azért, hogy megerősödve kerüljünk ki ebből a helyzetből?

– Krónikus magyar betegség az, hogy mindenki jobban tudja a más dolgát, mint a sajátját. Mindenki végezze a saját munkáját, de azt precízen, és a másikéra csak érintőlegesen pislogjon!

Egekbe szöktek az élelmiszerárak, ám most több termék ára mérséklődött.

– Az élelmiszer kereskedelmi cégek, és az őket finanszírozó pénzintézetek –ahogy mi Zalában mondjuk – erősen belenyúltak a tabáni bukszába, olyan termékeknél is áremelkedéseket nyomtak be, ahol annak a költségoldala nem volt megalapozott. Persze az energia árának emelkedése átgyűrűzött a gazdaságba, de már az energiahordozók árai is szépen mennek vissza, ugyanakkor az élelmiszerárak nem annyira.

Fotó: hirado.hu/ Horváth Péter Gyula

– Itt van például a vaj. Pár hete néztem a magyar típusú vajnak és a Németországból behozott vajnak az árát, utóbbi sokkal olcsóbb volt. Annyira pofátlanul árazták a magyar vajat, hogy már kintről is érdemes volt behozni többletköltséggel, és olcsóbban adni, mert még így is volt rajta haszon. Ugyanazt a 2,8 százalékos dobozos tejet az egyik helyen 450, a másik helyen 650 forintért kínálják. Amilyen pozícióba beverte magát egy kereskedő, nem szívesen mond arról le, hacsak ki nem verik onnan a konkurensek vagy a hatóság.

A vaj ára csökkent az utóbbi időben.

– A sajtoknál is volt egy kis visszarendeződés. A konkurencia is hat, meg úgy néz ki, hatékonyan működik a Gazdasági Versenyhivatal.

Hogy érdemes alakítanunk a vásárlási szokásainkat?

Érdemes az eredeti források felé fordulni. Én vidéken neveltetek mangalica disznót, levágjuk, feldolgozzuk, elrakjuk. Vidékről hozom a tejet, a bort, a gyümölcsöt. Jó minőséget kapok, nagyon kedvező áron. Ezt a kapcsolati rendszert fel kell építeni. Minél közelebb kerül a fogyasztó a termelőhöz, annál inkább kiiktat olyan láncokat, ahol mindig rakódnak költségek a termékekre. Le kell rövidíteni a kereskedelmi láncot. Az állampolgár kialakíthat saját magának egy hálózatot a fontosabb termékekből.

Kapcsolódó tartalom

Mangalicát neveltet, miközben a „haladók” rovarevésre buzdítják az emberiséget. Átgyűrűzhet ez az őrület a magyar konyhákba?

– Amíg a pisztolyt az ember fejéhez nem tartják, addig biztos nem. De a társadalom egy része hajlandó a nagyfokú sznobizmusra, főleg, ha az Nyugatról jön. Lehet, hogy a belvárosban zacskókban fogják majd a szöcskéket kínálni, és nagyon menő lesz azt eszegetni. A hitem rendült meg a Nyugatban, az ilyen hülyeségek miatt.

Kiemelt kép: hirado.hu/Horváth Péter Gyula

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még