Fontos

Viharos szél miatti porviharokra figyelmeztet az Útinform

Valósággal megrohamozták az elkeseredett betétesek a bankfiókokat szerte az Egyesült Államokban

Megrengette a nyugati pénzpiacokat, hogy az Egyesült Államokban 48 óra alatt két nagy bank is fizetésképtelenné vált. A betéteseknek összesen több száz milliárd dollárja ragadt benn. Joe Biden az amerikai piacnyitásra időzített élő sajtótájékoztatóján igyekezett nyugtatni a kedélyeket. Egyes elemzők szerint a 2008-as válság óta nem látott bajban van a világgazdaság. Az amerikai bankcsődöt az európai és ázsiai tőzsdék is megérezték.

 

Valósággal megrohamozták az elkeseredett betétesek a bankfiókokat szerte az Egyesült Államokban, miután elterjedt a hír: összeomlott az USA egyik legnagyobb bankja.

Kapcsolódó tartalom

Szombaton vált hivatalossá: csődbe ment a Silicon Valley Bank, több mint 200 milliárd dollár értékű betét és kötvény sorsa vált bizonytalanná. Ez az Egyesült Államok történetének második legnagyobb bankcsődje a 2008-as gazdasági világválság óta. Különösen súlyos csapás ez az innovatív high-tech- és egészségügyi szektorra: 2022-ben ugyanis minden második ilyen jellegű amerikai start up vállalat ennél a banknál vezette a számláját.

Több botrányra is fény derült

Az összeomlást egyesek szerint maguk a betétesek okozták akkor, amikor tömegesen kezdték kiüríteni számlájukat. A bankcsőd óta azonban több botrányra is fény derült: az igazgatótanács tagjai egyetlen nappal korábban óriási bónuszokat adtak maguknak és több mint 4 milliárd dollár értékben váltak meg részvényeiktől. Kiderült az is: a krachot megelőző kilenc hónapban a banknak nem volt kockázatmenedzsere, ellenben átfogó LMBTQ-kampányt dolgozott ki.

Fizetésképtelenné vált pénzintézetek

Hogy elkerülje a pánikot és a betétesek rohamát a szövetségi betétbiztosítási szervezet már vasárnap jelezte: hétfőtől összeghatár nélkül, mindenki hozzáférhet a banknál vezetett számlájához.

Joe Biden elnök hétfőn biztosította az amerikaikat, hogy bankrendszerük nem fog összeomlani.

„Köszönhetően a kormányzatom gyors intézkedéseinek az elmúlt napokban, az amerikaiak bízhatnak abban, hogy a bankrendszer biztonságos. A betétek ott lesznek, amikor szükségük van rájuk. Az érintett bankoknál számlát vezető kisvállalkozások országszerte fellélegezhetnek, tudván, hogy oda tudják adni dolgozóik bérét és ki tudják majd fizetni számláikat” – fogalmazott az amerikai elnök.

Kapcsolódó tartalom

Világméretűvé válhat a válság

Szakértők félnek, hogy ezzel még nem ért véget az amerikai bankszektor válsága, ami hamarosan világméretűvé válhat. Az összeomlás által keltett hullámok végigsöpörtek az óceánon: az ázsiai és európai piacokat is megbolygatták.

A német pénzügyi szabályozó hatóság hétfőn közölte, hogy felfüggeszti az összeomlott amerikai bank német fiókvállalatának működését. Kiemelték azonban, hogy a banknak nincs rendszerszintű jelentősége az országban. Eközben a berlini kormány szóvivője hangsúlyozta, hogy a mostani helyzet nem mérhető a 2008-as pénzügyi világválsághoz, azonban figyelemmel kísérik a helyzetet. Az ország központi pénzintézete pedig hétfőn válságstábot hívott össze, hogy felmérje a bankcsőd lehetséges következményeit a német piacon.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A csődbe ment Silicon Valley Bank amerikai pénzintézet fiókja előtt várakoznak ügyfelek a Massachusetts állambeli Wellesleyben, 2023. március 13-án. A SVB csődje a legnagyobb bankcsőd az Egyesült Államokban a 2008-as globális pénzügyi válság óta. (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

Ajánljuk még