Megrázó

Késsel mészárolta le egy Srí Lanka-i diák az őt vendégül látó kanadai családot

Varga Mihály: Változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot a Moody’s

| Szerző: hirado.hu
Magyarország továbbra is befektetésre ajánlott kategóriában van mindhárom nagy hitelminősítőnél” – írta közösségi oldalán a pénzügyminiszter.

 

A Moody’s legfrissebb elemzésében kiemelte, hogy a magyar gazdaság erős, ellenállóképes, a kormány elkötelezett az államadósság és a költségvetési hiány csökkenése mellett – írta közösségi oldalán Varga Mihály.

A pénzügyminiszter úgy fogalmazott: továbbra is érvényben marad Magyarország Baa2 adósbesorolása stabil kilátással.

A hitelminősítő kedvezően értékeli többek között a magyar gazdaság növekedési kilátásait, az erős feldolgozóipart és exportteljesítményt, a kormány elkötelezettségét az államháztartási hiány és adósságcsökkentés iránt, valamint a stabil bankrendszert – emelte ki a Pénzügyminisztérium (PM) közleményében.

A dokumentum rögzíti: a hitelképességet érintő kihívásokat elsősorban az Európai Unióval kapcsolatos viták jelentik, azonban a Moody’s elemzői is arra számítanak, Magyarország hozzájut a neki járó forrásokhoz. Hozzáteszik: az elhúzódó orosz–ukrán háború is jelentős kockázatot hordoz.

A PM közleménye szerint az elemzők mindezek ellenére azzal számolnak, hogy a magyar gazdaság idén elkerüli a recessziót: 2023-ra 0,8 százalékos, 2024-re 3 százalékos GDP-bővülést valószínűsítenek.

A minisztérium hozzáfűzte: Magyarországot a baloldali kormányzás gazdasági kudarcának következményeként sorozatosan leminősítették. A polgári kormány sikeres gazdaságpolitikájának eredményeként 2015 és 2022 között hét alkalommal minősítették fel Magyarországot. Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő két osztályzattal magasabbra sorolja hazánkat, mint az elmúlt évtized elején. Ez azt jelenti, hogy Magyarországot továbbra is befektetésre ajánlják a hitelminősítők.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képen Varga Mihály pénzügyminiszter látható. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ajánljuk még