Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Túl vagyunk az inflációs csúcson

| Szerző: hirado.hu
A KSH legfrissebb tájékoztatójából kiderül, hogy februárban valamelyest mérséklődött az áremelkedés.

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb tájékoztatójából kiderül, hogy februárban valamelyest mérséklődött az áremelkedés: a tetőpontnak számító januári 25,7 százalék után a múlt hónapban 25,4 százalékos volt az infláció. A lassuláshoz hozzájárulhatott az elmúlt hetekben folyamatosan erősödő forint.

Kapcsolódó tartalom

Egész Európát sújtja a háború és az EU-s szankciók által kiváltott, évtizedek óta nem tapasztalt infláció.

Főként azokban az országokban látványos az áremelkedés, amelyek földrajzilag közel helyezkednek a háború sújtotta Ukrajnához. A balti államok, Lengyelország és Moldova van a leginkább kitéve a konfliktus inflációgerjesztő hatásának. Különösen nehéz azon országok, így Magyarország helyzete, amelyeknek nincsenek saját energiaforrásaik, ezért jelentős importra szorulnak.

Törökország a múlt hónapban is az inflációs lista élére került, annak ellenére, hogy hónapok óta csökken az áremelkedés az országban. A 85 százalék feletti adatok után februárban már „csak” 55,2 százalékos inflációt regisztráltak a törökök, azonban könnyen lehet, hogy a földrengések okozta gazdasági károk ismét felgyorsítják az áremelkedést.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még