Fontos

Femke Bol világcsúccsal nyert 400 méteren a fedett pályás vb–n

KSH: A vendégéjszakák száma 18 százalékkal nőtt 2022 januárjához képest

2023 januárjában a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 570 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 18 százalékkal emelkedett 2022 januárjához viszonyítva – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi vendégek száma 6,5, a vendégéjszakáké 6,2 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 311 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 723 ezer volt. Utóbbiak 78 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 11 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Kapcsolódó tartalom

A forgalom a panziókban 6,5, a közösségi szálláshelyeken 2,3 százalékkal csökkent a tavaly januárihoz viszonyítva. A két legnépszerűbbnek bizonyuló turisztikai régióban, a Budapest-Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 26, illetve 18 százalékát regisztrálták.

A külföldi vendégek száma 36, a vendégéjszakáké 34 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 259 ezer vendég összesen 695 ezer vendégéjszakát töltött el. Ezek 82 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 32 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest-Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 67 százalékát regisztrálták.

Az összes bruttó árbevétel közel 32 milliárd forintot tett ki, folyó áron 55 százalékkal magasabb volt az előző évinél.

Kapcsolódó tartalom

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 26 százalékkal többet, 1,9 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

A KSH jelentése szerint 1929 kereskedelmi szálláshely, köztük 810 szálloda és 859 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

Az összes vendégéjszaka 51 százalékát belföldi vendégek töltötték el.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még