Aktuális

Lesodródott az útról egy autó Veszprém vármegyében: többen megsérültek, egyiküket mentőhelikopterrel szállították kórházba

Egész évben maradnak a rezsicsökkentett árak

| Szerző: hirado.hu
Egész évben marad a rezsicsökkentett gáz-, áram- és távhőár – jelentette be az energiaügyi miniszter. Idén nem fognak emelkedni az átlagfogyasztásig a lakossági rezsiköltségek és a rendszerhasználati díjak sem. Az átlagfogyasztás feletti lakossági piaci ár egyelőre április 30-ig marad változatlan. Lantos Csaba miniszter azt mondta, a kormány célja, hogy Magyarország energiaellátása biztonságos, megfizethető és fenntartható legyen.

 

A nyugdíjasok, illetve a családok – és főként a nagycsaládok – is nehéz helyzetbe kerülnének, ha nem lenne az átlagfogyasztásig rezsicsökkentés – erősítette meg a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke.

„Ez kiszámíthatóságot, biztonságot, tervezhetőséget ad számukra és nagyon nagy segítséget jelent ez által” – fogalmazott Kardosné Gyurkó Katalin.

Egész évben megmarad a rezsicsökkentett gáz-, áram- és távhőár – ezt az energiaügyi miniszter jelentette be az MVM energetikai konferenciáján.

Kapcsolódó tartalom

Lantos Csaba hozzátette, a rendszerhasználati díj sem nő majd. Az átlagfogyasztás feletti lakossági piaci ár is egyelőre április 30-ig változatlan marad.

A miniszter arról is beszélt: a kormány célja, hogy Magyarország energiaellátása biztonságos, megfizethető és fenntartható legyen.

„A mi célunk az, hogy hatékonyan kezeljük az energiaveszély-helyzetet, és hosszú távra teremtsük meg a biztonságos megfizethető, a gazdaság fejlődését segítő ellátás feltételeit. Ugyanakkor mindezt olyan körülmények között kell megtennünk, amikor túlzás nélkül történelmünk legnagyobb energiaválságát kell legyőznünk” – jelentette ki Lantos Csaba.

Kapcsolódó tartalom

Annak, hogy átlagfogyasztásig marad a rezsicsökkentés, azért van nagy jelentősége, mert a családoknak nem kell áremelkedéssel számolniuk. Vagyis továbbra is megfizethető marad számukra az energia – mondta az Oeconomus Gazdaságkutató alapítvány kutatója.

Ez tulajdonképpen jövedelmet hagy a családoknál. Ugye alacsonyabbak a rezsijellegű költségek, és így más területen, illetve máshonnan a kiadások éppenséggel növekedhetnek, vagy azonos szinten maradhatnak. És ez összességében a háztartások miatt, nemzetgazdasági szinten is jó a gazdaságnak, hiszen több marad más termékek, szolgáltatások vásárlására, elfogyasztására” – hangsúlyozta Pásztor Szabolcs.

A szakértő szerint így megmaradhat a magyar gazdaság lendülete, ami hosszabb távon biztosítja a rezsicsökkentés megtartását és a családok támogatását.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. 

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még