Időjárás

Hidegfronttal érkeznek a zivatarok, mutatjuk, hol szakad le az ég

Uniós átlag feletti növekedést ért el a magyar gazdaság

Továbbra is uniós átlag feletti a magyar gazdaság bővülése. A pénzügyminiszter közösségi oldalán arról írt, hogy az ország úgy ér el kimagasló növekedést, hogy továbbra sem jutott hozzá a neki járó uniós helyreállítási forrásokhoz. Varga Mihály közölte: bár az utolsó negyedévben 0,4 százalékos lassulást mértek, de ez enyhe és átmeneti mérséklődés. A várakozások szerint idén folytatódhat a növekedés.

 

Ismét a járműgyártás húzta leginkább tavaly a gazdaságot. Ennek is köszönhetően 2022-ben 4,6 százalékkal nőtt a GDP a megelőző évhez képest.

Ez a növekedés a 3,6 százalékos uniós és a 3,5 százalékos eurózóna-átlagot is felülmúlta.

Ráadásul a zsinórmértéknek tekinthető 1,9 százalékos német gazdasági növekedésnél is két és félszer nagyobb mértékben bővült a magyar GDP.

A pénzügyminiszter közösségi oldalán azt írta, hogy továbbra is uniós átlag feletti a magyar gazdaság bővülése. Varga Mihály hozzátette: Magyarország annak ellenére ért el kimagasló növekedést, hogy továbbra sem jutott hozzá a neki járó helyreállítási forrásokhoz. A miniszter azt is kifejtette, hogy bár az utolsó negyedévben 0,4 százalékos lassulást mértek, de ez enyhe és átmeneti mérséklődés. Idén már folytatódhat a növekedés, így Magyarország 2023-ban is elkerüli a recessziót.

Kapcsolódó tartalom

Folyamatosan figyelik a brókerek a forint árfolyamának alakulását. Nem véletlen az érdeklődés, hiszen a hazai valuta szinte folyamatosan erősödik.

Sőt, ez az erősödés újabb lendületet kapott a magyar gazdaság teljesítményének hírére. A közös valuta árfolyama például már 380 forintra ment le. Az amerikai fizetőeszközzel már 355 forint alatt kereskednek a bankközi devizapiacon, ahol egy hónapja jóval 400 forint felett adták-vették a dollárt.

Elemzők szerint a forint erősödése érezhetően hozzájárulhat az infláció csökkenéséhez, hiszen nagyon sok élelmiszert, műszaki cikket külföldről szereznek be az üzletek, amikért euróval fizetnek. Ha erősödik a forint, akkor ezek a termékek is olcsóbbak. Így aztán a boltokban csökkenhetnek az árak. Az alacsonyabb árak pedig mérsékelik az inflációt.

A Magyar Nemzeti Bank számításai szerint 1 százalékos forinterősödés 0,3 százalékkal csökkenti a fogyasztói árakat.

A friss GDP-adattal kapcsolatban a pénzügyi kormányzat korábban világossá tette, úgy kell megvédeni a nyugdíjasokat, a családokat, a teljes foglalkoztatottságat és persze a rezsicsökkentést, hogy a magyar gazdaság továbbra is elkerüli a recessziót. A kormány kitűzött célja, hogy 2023-ban másfél százalékos növekedést érjen el a gazdaság, és az év végére egy számjegyűre csökkenjen az infláció.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képünk illusztráció. (Fotó:MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánljuk még