Aktuális

Lövések dördültek egy focimeccs közelében, több rajongó megsérült

PM: a kormány továbbra is őrzi a költségvetés stabilitását

Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciós politika kihívásaival szemben ellenállónak bizonyult a magyar gazdaság. A kormány intézkedései komoly alapot adnak arra, hogy a magyar gazdaság idén elkerülje a visszaesést, jövőre pedig ismét 4 százalék felett növekedjen – szögezte le a Pénzügyminisztérium (PM) a központi alrendszer januári állásáról szerdán kiadott gyorstájékoztatójában.

A költségvetés 2023-ban is biztosítja a szükséges forrásokat a munkahelyek védelméhez, a családtámogatások növeléséhez, a rezsicsökkentés átlagfogyasztás mértékéig történő fenntartásához és a nyugdíjak értékének megőrzéséhez. „Eközben a hiányt és az államadósságot tovább csökkentjük” – hangsúlyozták.

Januárban az államháztartás központi alrendszere 143,6 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 190,8 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 43,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 3,6 milliárd forintos többletet mutattak.

Januárban magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest – többek között – a lakástámogatásokkal kapcsolatos kiadások, ugyanakkor meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 427,7 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 179,2 milliárd forintot fordítottunk januárban.

A kormány 2022 májusától folyamatosan stabilizációs intézkedéseket jelentett be annak érdekében, hogy csökkenő pályán tartsa az államadósságot és a költségvetési hiányt. Ezeknek köszönhetően várhatóan a tervezettnek megfelelően teljesül a 2022. évi uniós módszertan szerinti hiánycél, míg az államadósságot nagyobb ütemben csökkentettük a vártnál. A költségvetési hiányt idén 3,9 százalékra, az államadósság GDP-hez viszonyított arányát pedig 70 százalék alá csökkentik.

Ajánljuk még