Fontos

Halálra gázoltak egy gyalogost az autópályán, lezárták a külső és belső sávot

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Az eredmények be fognak érni, jövőre valósággal kilőhet a GDP” – hamarosan felminősítésre számíthat Magyarország

| Szerző: hirado.hu
A kormány úgy számol, hogy hamarosan csökkenni fog az infláció Magyarországon, az év végére egy számjegyű lehet a drágulás. Nagy Márton szerint az eredmények be fognak érni, a gazdaság pedig elkerüli a recessziót. A gazdaságfejlesztési miniszter úgy véli, a hitelminősítők hamarosan felminősíthetik az országot.

 

Már állnak a BMW készülő, új debreceni gyárának falai, gőzerővel folynak a munkák, hogy A 2025-ben legördüljön az első Magyarországon gyártott BMW, amely elektromos lesz. Ez a fejlesztés Magyarország történetének egyik legnagyobb zöldmezős beruházása, amely tovább növeli a foglalkoztatást és a gazdaság teljesítményét.

Feltehetőleg ezt is mérlegelte a világ egyik legnagyobb hitelminősítője, a Standard & Poor’s, amikor összességében ismét jó bizonyítványt állított ki Magyarországról, hiszen továbbra is befektetésre ajánlott országként tartja számon hazánkat. Az intézet azzal számol, hogy elkerüljük a gazdasági visszaesést.

Kapcsolódó tartalom

Ugyanakkor kockázati tényezőként említi a megnövekedett energiaárakat, a magas kamatokat és az államadósságot.

A gazdaságfejlesztési miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában azt mondta: a kockázatok ellenére úgy látja, a jövőben a hitelminősítők újabb és újabb jó bizonyítványt állítanak majd ki Magyarországról.

Nagy Márton szerint február-márciust követően fordulat várható az infláció alakulásában, ez azt jelenti, hogy év végére egyszámjegyű lehet a drágulás mértéke, ami a kamatok csökkentését hozhatja magával. Az államadósság is tovább mérséklődik, így ez a nagyon fontos mutató: a GDP 70 százaléka alá mehet 2024-ben. És a költségvetés hiánya is apadni fog az idei 3,9-ről, jövőre már 2,5 százalékra.

Azt látom, hogy a gazdaságpolitika ez irányú törekvése, beleértve a védvonalakat is, ami például a Széchenyi Kártya Programot és a most bejelentésre került Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot jelenti – ami a hitelpiac kiszáradását akadályozza meg, főleg a vállalati hitelszegmensben –, ezek mind be fognak érni, és a következő hónapokban az infláció lecsökken, a gazdaság pedig elfogja kerülni a recessziót

fogalmazott Nagy Márton.

Kapcsolódó tartalom

Ez azt jelenti, hogy idén másfél százalékkal, 2024-ben pedig már 4 százalék felett növekedhet a magyar GDP. Vagyis Magyarország nemcsak elkerüli a recessziót, hanem jövőre valósággal kilőhet a GDP. Emellett a jegybankkal együttműködve, a kormány le fogja szorítani az inflációt.

Nagy Márton beszélt arról is, hogy a gazdaságot a beruházások húzzák, tehát idén és jövőre is fontos, hogy minél több fejlesztés jöjjön létre Magyarországon, amit a hitel- és tőkeprogramok segítenek leginkább. Mint ahogy az is nélkülözhetetlen, hogy minél több külföldi cég vesse meg a lábát Magyarországon, amik tömegével hoznak létre új munkahelyeket. Arról nem is beszélve, hogy a külföldi befektetések elengedhetetlenül fontosak a magyar gazdaság fejlődéséhez.

Mindeközben Gyurcsány Ferenc pártja szerint a Standard & Poor’s rontott Magyarország besorolásán, mert a gazdasági kilátásokat negatívnak látja.

A Demokratikus Koalíció közleménye azonban arról nem tesz említést, hogy háborús időszak van Európában, ennek ellenére kategóriákkal jobb hazánk nemzetközi megítélése, mint amikor békeidő volt, de Gyurcsány Ferenc kormányzott. Az MSZP-SZDSZ kormányzás idején ugyanis Magyarország megítélése lényegesen rosszabb volt a nagy nemzetközi hitelminősítők szemében. 2006 óta folyamatosan leértékelték Magyarországot.

Gyurcsány Ferencéknek annak ellenére sem sikerült stabilizálniuk Magyarország pénzügyeit, hogy megszorítások tömegét zúdították a magyar emberekre. A baloldali kormány elvette például a 13. havi nyugdíjat, de beszédes az is, hogy 2010-ben csupán 3,7 millió embernek volt munkája, szemben most, amikor 1 millióval többen, 4,7 millióan dolgoznak. Amíg 13 éve 73500 forint volt a minimálbér, most 232000 forint, vagyis a legkisebb bérek több mint a háromszorosára emelkedtek. 2010-ben az átlagbér alig haladta meg a 200 ezret, 2023-ban viszont már az 500 ezer forintot is túllépte.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még