Baleset

Frontális ütközésben meghalt egy férfi Zalaegerszegen

Zöldenergia ide vagy oda, megduplázódott a dán szénimport 2022-ben

| Szerző: hirado.hu
Megduplázódott a Dániába behozott kőszén mennyisége az elmúlt évben. Mindez annak fényében számít kirívónak, hogy a skandináv ország is elkötelezett a zöldenergia mellett.

A zöldenergia melletti elkötelezettsége ellenére, a skandináv jóléti állam, Dánia dupla annyi kőszenet importált 2022-ben, mint a korábbi években – számolt be a Berlingske internetes kiadása.

A Dán Energiaügynökség (DEA) adatai szerint a kőszén és a koksz importja jelentősen megnőtt:

2022 első tizenegy hónapjában 146 százalékkal többet importált ezekből Dánia, mint egy évvel korábban.

A világ kétszáz országában jelen lévő dán halfeldolgozó óriás, a TripleNine vezérigazgatója, Jes Bjerregaard a sajtó érdeklődésére elmondta: „fokozatosan le kell válniuk a fosszilis tüzelőanyagok használatáról, de ehhez óriási beruházások, valamint új infrastruktúra szükségeltetik. Nem tehetjük meg, hogy legnagyobb gyárunkban egyik napról a másikra lehúzzuk a rolót”.

A Dániában, Norvégiában és Chilében is gyártóüzemeket birtokló vállalat számára az uniós szankciók miatt jelentősen megugró energiaköltségek okozta rendkívüli helyzetben a szén jelentette a megoldást ahhoz, hogy ne kelljen üzemeket bezárniuk, és dolgozókat elbocsátaniuk.

A szén széleskörű felhasználása persze felveti annak kérdését, hogy az eddig a zöld- és megújuló energia mellett erőteljesen kampányoló skandináv állam hogyan fog a környezetszennyezés kihívásaival szembenézni.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még