Videó

Sorra érkeznek a magyar medvék jóslatai, kiderült, mikor búcsúzik a tél

Pénzügyminiszter: 16 százalékra emelkedik a Prémium magyar állampapír kamata

A Prémium magyar állampapír kamatát 16 százalékra emelik – jelentette be hivatalos Facebook-oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter, aki egyben kiemelkedő befektetésnek minősítette a kötvényt.

Az állampapírral az egész ország jól jár: a családoknak biztonságos, kamatadó-mentes, kimagaslóan jövedelmező befektetést nyújt, míg az államnak kiszámítható forrást jelent – hangsúlyozta a miniszter.

Varga Mihály hozzátette: az államadósság 20 százalékát ma már a magyar családok birtokolják, a baloldali kormányok idején ez az arány mindössze 3 százalék volt. Ez azért előnyös, mert a kamatot a magyar családoknak fizeti az állam.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapján pénteken megjelenet közlemény szerint jövő hét csütörtöktől, azaz január 19-től 15,25 és 16 százalékos éves kamattal vásárolhatók a kamatadómentes, biztonságos Prémium magyar állampapír (Pmáp) legújabb sorozatai, amelyek kamatbázisa az előző évi átlagos éves infláció mértéke, 14,5 százalék lesz.

A kamatprémiuma változatlan, az előző sorozatokéval megegyező, azaz a 2027-ben lejáró sorozaté 0,75 százalék, míg a 2030-ban lejáróé 1,50 százalék. Az ÁKK közleménye hozzátette, a forgalomban lévő lakossági magyar állampapírok közül jelenleg a Pmáp a legnépszerűbb a lakosság körében, hiszen 2022. december 31-én 4322 milliárd forintot tett ki a lakossági állampapír-állományon belül a PMÁP.

A Prémium magyar állampapírt belföldi és külföldi magánszemélyek vásárolhatják meg a Magyar Államkincstárban, a Magyar Posta, valamint egyes bankok fiókhálózatában és online.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még