Aktuális

Elindult vissza a Földre az első török űrhajós és európai társai

MNB: 2023 közepétől markánsan fog csökkenni az infláció

| Szerző: hirado.hu
Az év közepétől csökkenhet az infláció Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzése alapján. A gazdaság növekedési üteme a jegybank várakozása szerint lassulni fog, azonban éves átlagban idén is pozitív tartományban marad. Élénkülésre jövőre számítanak a szakemberek. A jegybank úgy látja: a munkaerőpiac, a nehéz gazdasági környezetben is ellenálló.

Az infláció fokozatosan épült fel, az elmúlt években több tényező növelte. Az első hullám még a Covidhoz, illetve az azt követő újranyitáshoz kötődik, amikor a gazdasági kereslet jobban nőtt, mint a kínálat – mondta Baksay Gergely. A Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója szerint mindez felhajtotta az árakat. Ezt követte az energiaárak emelkedése. Az energia mindennek az árában megjelenik, ha tehát drágul, mindennek emeli az árát.

Ezt a helyzetet súlyosbította Európában egy rendkívüli aszály. Ahogy ezek egymásra rakódtak, úgy az infláció is fokozatosan emelkedett Európa valamennyi országában, így nálunk is. Most már nagyon közel vagyunk a csúcsponthoz.

Baksay Gergely hangsúlyozta: a jegybank előrejelzése hasonló a kormányéhoz. A decemberi inflációs adat a hétvégén jelenik meg. Ebben még várhatóan emelkedés lesz, de ez már nagyon közel van a csúcsponthoz.

Ezt követően az év első felében mérsékelten, a második felében pedig markánsan fog csökkenni az infláció. Ennek világpiaci és magyar okai is vannak.

Baksay Gergely hangsúlyozta: normalizálódás figyelhető meg a világpiacon, az imént említett árhullámok lassan elülnek. Az energia ára már csökken a háború előtti szintre. A Covid idejében nagyon magasak voltak a szállítási költségek, amelyek szintén csökkentek. A chipek ára is csökkent, és az élelmiszerek ára is túl van a csúcson. Ezek a világpiaci okok minden országban mérséklik az inflációt.

A Magyar Nemzeti Bank 2021 júniusában az elsők között kezdte meg a monetáris politikája szigorítását. Ennek hosszabb időtávra, másfél–két évre van szüksége ahhoz, hogy a lépései erőteljessé váljanak a gazdaságban. Idén ezt már érzékelni fogjuk, ami szintén csökkenti az infláció hatását – mondta Baksay Gergely.

A Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója szerint ha a 2023-as előrejelzéseket nézzük, akkor Németországra és Ausztriára a nullához közeli, de mégis negatív tartományt lehet prognosztizálni. A kelet-közép-európai régióban, amely az elmúlt tíz évben is az európai gazdaság motorja volt, enyhe pozitív gazdasági növekedés várható. Ez Magyarországra is igaz. A jegybank egy százalék körüli növekedést vár. Az idei esztendő kétarcú lehet. Az első fél évben várható a nagyobb lassulás, a második fél évben pedig a kilábalás, ami elsősorban az exporton alapulhat. Ugyanis sok olyan beruházás történt az elmúlt években, amelyek most fordulnak termőre. Ezek húzzák majd maguk után az egész gazdaságot.

Baksay Gergely hangsúlyozta:

hazánkban 4,7 millióan dolgoznak. A rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien. A munkanélküliség alacsony.

Ez a béreket is húzza magával, hiszen magasabb béreket kínálnak a vállalatok azért, hogy megszerezzék azt a kevés munkaerőt, ami még megszerezhető a piacon. Ennek is köszönhetően volt az elmúlt évben 17 százalék fölötti béremelkedés, ami magasabb, mint az éves átlagos infláció, ami 14–15 százalék közötti. Magyarország tehát azon nagyon kevés európai uniós országok közé tartozik, ahol 2023-ban pozitív volt a reálbérek átlagos változása. Tavaly 20 százalékos minimálbér-emelés volt, ami a gazdaságban átlagos 17,5 százalékos bérnövekedést eredményezett. Idén is hasonló mintázatra számíthatunk: 16 százalékos a minimálbér-emelés, 10–15 százalék közötti lehet az átlagos béremelkedés. Ez azt jelenti, hogy

a bérek növekedése az infláció döntő részét kompenzálni fogja

– mondta Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.

Ajánljuk még