Rendkívüli

Iskolatársa lőtt le egy 18 éves diáklányt egy gimnáziumban

Nagy kereslet a magyar dollárkötvényekért: a befektetők érdeklődése háromszorosan haladta meg a kínált mennyiséget

| Szerző: hirado.hu
Varga Mihály pénzügyminiszter tudatta, hogy a magyar állam 4,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényeket. A befolyt összegből dollárkötvényeket törleszthet. A háromszoros érdeklődés több mint 12 milliárd dollárnyi ajánlatot jelent. Ez is mutatja, hogy a befektetői bizalom továbbra is erős a magyar gazdaság irányába.

 

2023. január 4-én került sor Magyarország idei első nemzetközi kötvénykibocsátására. A kötvények iránt mintegy háromszoros volt a befektetői érdeklődés – áll az Államadósság Kezelő Központ oldalán. A mintegy 4,25 milliárd dollárnyi állampapír megoszlása a következőképpen mutat: az 1,5 milliárd USD összegű, 5 éves futamidejű évi 6,125 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 6,273 százalék, az 1,5 milliárd USD összegű, 10 éves futamidejű évi 6,25 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 6,509 százalék, az 1,25 milliárd USD összegű, 30 éves futamidejű évi 6,75 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 7,098 százalék.

Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán is ismertette a jó hírt. Mint írta,

a háromszoros érdeklődés több mint 12 milliárd dollárnyi ajánlatot jelent. Ez is mutatja, hogy a befektetői bizalom továbbra is erős a magyar gazdaság irányába.

Emlékeztetett arra is, hogy tavaly a vártnál jobban csökkent az államadósság, a bruttó hazai termékhez viszonyított aránya 76,8 százalékról 73, százalékra javult. A befektetők értékelik, hogy a költségvetési hiány az eredetileg tervezett 5,9 százalék helyett a választási év és a háborús válság ellenére is 4,9 százalékban teljesült.

Kapcsolódó tartalom

„2010 óta a külföldiek kezében lévő államadósság arányát kétharmadról egyharmadra csökkentettük, a devizaadósság arányát 50 százalékról 30 százalék alá javítottuk. A devizaadósság aránya a mostani kibocsátással is 30 százalék alatt marad” – emelte ki a miniszter.

Ismertette, hogy a bevont források egy részét rövid lejáratú dollárkötvények előtörlesztésére fordítja Magyarország.

„Folytatjuk az egyensúlyi mutatók javítását, tovább csökkenő államadóssággal és alacsonyabb hiánnyal számolunk idén is” – ígérte Varga Mihály.

Ajánljuk még