Aktuális

Negyvenhárman lettek milliomosok az ötös lottó sorsolása után

Fontos, a fiatalokat is érintő bejelentést tett a gazdaságfejlesztési miniszter

| Szerző: hirado.hu
Nagy Márton a kormány közösségi oldalára feltöltött videójában ismertette a kamatstop kiterjesztését. A lakosság és a kkv-szektor után a Diákhitel is a kamatstop hatálya alá esik – húzta alá a miniszter.

Az elhibázott brüsszeli szankciók miatt az energiaárak és az infláció az egekbe szökött. Ettől egész Európa szenved, sorra dőlnek meg a negatív rekordok. A „szankciós kamatfelár” letöréséért, így a családok és a teljes foglalkoztatás megvédéséért a kormány már korábban kamatstopot vezetett be a lakossági hitelekre és kiterjesztette a kis- és középvállalkozások (kkv) számára is – ismertette.

Közölte, hogy a drasztikusan megromlott kamatkörnyezet miatt

a kormány megvizsgálta a diákhitelek helyzetét is, melyeket közel félmillióan vettek igénybe, és eddig negyedmillió diploma megszerzéséhez nyújtottak segítséget.

A gazdaságfejlesztési miniszter kijelentette:

ha a kormány nem cselekszik, akkor a Diákhitel 1 konstrukció kamata a duplájára, több mint 10 százalékra nőne,

ami miatt százezer ember került volna nehéz helyzetbe. A kormány álláspontja szerint nem lehet megengedni, hogy az elhibázott szankciók árát a hallgatók fizessék meg, és magyar fiatalok ezrei essenek el a továbbtanulás lehetőségétől.

A kormány ezért úgy döntött, hogy a lakosság és a kkv-k után a diákhitelekre is kiterjeszti a kamatstop intézményét, így

a diákhitel változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától. Nagy Márton leszögezte: a képzési hitel és a Diákhitel 2 továbbra is kamatmentesen lesz elérhető a felsőoktatásban tanulóknak.

Ajánljuk még