Fontos

Friss hírek érkeztek műtétje után Károly királyról

Szakértő: Európa kerülhet a legnehezebb helyzetbe, a gázhoz hasonlóan az olaj is drágulhat

| Szerző: hirado.hu
Tóth Gergely a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos munkatársa az M1 Ma reggel című műsorában arról beszélt, hogy óriási a bizonytalanság a világpiacon az olajra vonatkozó hatvan dolláros „árplafon” bevezetése miatt, ám Magyarországon biztosítottnak tekinthető a kőolajellátás. Szerinte nem jelent érvágást Oroszországnak a hatvan dollárban megállapított maximális ár, ugyanis húsz dollárból termelnek ki egy liter olajat, amelyet ráadásul Kína és India szívesen megvásárol.

Tóth Gergely közölte, nagy valószínűséggel olajhiány lesz a piacon, ugyanis a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) csökkentette a kitermelést, az Európai Unió pedig árplafont vezetett be az Oroszországból származó kőolajra, ezzel pedig

„a legnehezebb helyzetbe Európa kerülhet”.

Tóth Gergely elmondta, Magyarországot közvetlenül nem érinti a 6. szankciós csomaggal járó esetleges orosz válaszlépés, ugyanis a kormány korábban kiharcolta, hogy a Barátság kőolajvezetéken keresztül folyamatos legyen az ország kőolajellátása.

Kapcsolódó tartalom

Szerinte a hatvan dolláros árplafonnal Oroszország nem veszít, ugyanis 20 dollárjába kerül a nyersolaj literenkénti kitermelése, így továbbra is jelentős haszonnal számolhat Moszkva; ráadásul Kína és India nem követi az unió szankciós politikáját, és továbbra is készek felvásárolni az orosz kőolajat.

Tóth Gergely közölte továbbá, a nyugati világ számára aggodalomra adhat okot az orosz, valamint a szaúdi diplomácia egyre nyíltabb közeledése, amely szintén negatívan befolyásolhatja az uniós szankciós politikát. Az unió legnagyobb gazdaságát működtető Németország helyzete kapcsán emlékeztetett, a németek az oroszoktól függnek, az ő leválásuk az orosz energiahordozókról nem fog gyorsan bekövetkezni. A világpiac feszülten figyeli az árplafonra vonatkozó az orosz válaszlépést, amely szinte biztosan hatással lesz a tőzsdei árakra:

a gázhoz hasonlóan az olaj is megdrágulhat.

Hazánkban biztosított a kőolajellátás, ám az üzemanyagra vonatkozó hatósági ár rendkívüli felülvizsgálata bekövetkezhet – hangsúlyozta a szakértő.

Ajánljuk még