logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Aszály után gombabetegségek: rossz év volt ez a kukoricának

| Szerző: hirado.hu
Az idei mezőgazdasági év nagy vesztese a kukorica. Csongrád megyében, ahol a legnagyobb volt az aszály és a forróság, több helyen a 7-8 tonna hektáronkénti termésátlag helyett 2-3 tonna alatti eredmények születtek. És megjelent az aflatoxin is a kevéske termésen. A takarmányokba bekerülő aflatoxinos kukorica legutóbb egy Győr-Sopron megyei tejüzemben okozott galibát. Nagy Margit riportja a Kossuth rádió Hajnaltáj című műsorában hangzott el.
A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza

 

A kukorica szeptemberi aratásakor érkező csapadék gombabetegségeket okozott. Mind a fuzárium, mind az aspergillus gombák „tarolnak” ilyenkor – mondta el a műsorban egy szakértő.

Országos célellenőrzést rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) miután egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékeiben tíz százalékkal a határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin-szennyezést a hatóság laboratóriuma.

Az érintett tételek nincsenek forgalomban, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók – hangsúlyozza a Nébih, hozzáfűzve, a szennyezés takarmány eredetű, ezért kiemelten fontos, hogy a gabonatermesztők, az állattartók és a tejfeldolgozók egyaránt rendszeresen önellenőrző vizsgálatokat végezzenek.

„A további vizsgálatok mostanáig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók!” – emelte ki honlapján a hatóság. A felhívták a figyelmet: az idei év időjárása különösen kedvezett a kukoricánál a penészgombák szaporodásának és az általuk termelt toxinszennyeződés kialakulásának, ami a szennyezett takarmány elfogyasztásával átkerülhet a tejbe is. A hatóság emiatt a takarmány-, valamint a tejágazatot egyaránt vizsgálja, azok képviselőivel pedig szoros és folyamatos kapcsolatot tart.

Ajánljuk még