logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ismét nőttek a keresetek – meghaladja a félmillió forintot az átlag bruttó bér

Ismét nőttek a keresetek Magyarországon. Az átlag bruttó bér már meghaladja a félmillió forintot, ami csaknem 18 százalékos emelésnek felel meg egy év alatt. Ennek megfelelően a nettó bérek is emelkedtek. Elemzők a bérek folyamatos növekedését részben a magas inflációval, illetve a szakemberhiánnyal magyarázzák. Emiatt még az év hátralévő időszakában is kétszámjegyű növekedés várható a keresetekben, ráadásul az előrejelzések szerint a 2023-as esztendő is bérnövekedéssel indul majd – számolt be róla az M1 Híradója.

 

A jól képzett munkaerőre nagy szükség van a vállalkozásoknál, éppen ezért, hogy az ilyen szakembereket megtartsák, az átlagosnál jobban emelik a kereseteket. Sok vállalat kétszámjegyű béremeléseket hajtott végre az elmúlt időszakban.

 „Tettük ezt annak okán, hogy láttuk, hogy az egy számjegy már kevés lesz, hiszen várható volt, hogy a háború miatt magas lesz az infláció. És tettük azért, hogy kollegáinkat meg tudjuk tartani, mert nagyon jó dolgoznak és igazából megérdemlik” – mondta egy vállalkozó.

Szinte minden ágazatban emelkedtek a keresetek.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, szeptemberi adatai szerint a bruttó átlagkeresett 17,8 százalékkal 500 ezer forint fölé emelkedett.

Kapcsolódó tartalom

A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset ugyanakkor 18,4 százalékkal 347.500 forintra, míg a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 17,8 százalékkal 335.200 forintra nőtt.

Ugyanakkor a reálkeresetek csaknem 2 százalékkal csökkentek, hiszen az elhibázott brüsszeli szankciók miatt az infláció a vizsgált hónapban meghaladta a 20 százalékot.

A híradónak korábban nyilatkozó szakértő szerint a vállalatok között egyfajta versenyfutás tapasztalható a jól képzett szakemberek után. Ez az, ami a béreket leginkább hajtja felfelé, még úgy is, hogy a magas energiaköltségek miatt egyre kevesebb a pénzük a vállalkozásoknak a keresetek emelésére.

 „Versenyképesség szempontjából a vállalatok is arra kényszerültek, hogy magasabb munkabért fizessenek a magyar munkavállalóknak, hogy megtudják tartani a minőségi magyar munkaerőt”

– mondta Sebestyén Géza, közgazdász.

Elemzők szerint a szankciós infláció okozta áremelkedések részbeni kompenzálása érdekében egész évben, januártól decemberig lehetnek bérfejlesztések. Legutóbb például szeptemberben a katonák és a Belügyminisztériumhoz tartozó rendvédelmi szervezetek hivatásos állományú tagjainak az illetménye emelkedett, átlagosan 30 százalékkal.

Azt megelőzően nyáron kilenc százalékos évközi alapbéremelés volt, többek között az Audi Hungáriánál.

Folytatódnak a tárgyalások a jövő évi minimálbér és a garantált bérminimumról is. A várakozások szerint az emelés mértéke, akár kétszámjegyű is lehet.

A KSH adataiból kiderül, hogy idén a bruttó átlagkereset a pénzügyi és biztosítási tevékenységet végző ágban volt a legmagasabb, 839.600 forint, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb, 315.700 forint.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képünk illusztráció (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Ajánljuk még