logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Élénkül az albérleti piac, az árak nem csökkennek

| Szerző: hirado.hu
Továbbra is nagy a kereslet a kisebb méretű, alacsony rezsijű lakások iránt a fővárosban és környékén. Az energiaárak emelkedésével a korszerűtlen, nagy méretű családi házakat sem eladni, sem kiadni nem lehet könnyen a mostani időszakban.

 

Míg az év első felében a bérlakások piacán jelentős keresletnövekedés és áremelkedés következett be, az őszi időszakban átalakult a piac.

A bérlemények piacán zajló folyamatokat is teljesen átrendezték a brüsszeli szankciók miatt dráguló energiaárak.

A rezsi jelentős növekedése nem kedvez a nagyobb méretű, korszerűtlen fűtéssel rendelkező ingatlanoknak. A rezsiemelkedés által érintett ingatlantípusoknál vagy kénytelen lesz jelentős mértékben engedni a bérleti díjból a tulajdonos, vagy nem lesz bérlője – írja a Balla Ingatlan elemzése.

Budapest belvárosában a bérleti piacon nem tapasztaltak megtorpanást a szakemberek az idei évben, folyamatosak voltak a kiadások, és az árak is emelkedtek. Ez azt jelenti, hogy 120-140 ezer forintot ért el az induló ár a kisebb kiadó lakásoknál, ugyanakkor, ha valaki jobb minőségre és nagyobb élettérre vágyott, akkor meg kellett barátkoznia a 200-250 ezres havi bérleti díjjal. A rezsiben bekövetkező változások viszont a kisebb lakások irányába mozdítják a bérlőket.

Magasra kúsztak az árak Bel-Budán és Észak-Budán is, ahol idén 100 ezer forint alatt már semmilyen lakást nem lehetett kibérelni, 150 ezer forintnál indultak az árak.

A kereslet azonban jellemzően erős volt, és nemcsak az olcsó, hanem a kifejezetten drága, több ezer eurós, jó minőségű bérlakások iránt is.

Az északi agglomerációban, Dunakeszin és környékén a bérleti piacon nehezíti a helyzetet, hogy kifejezetten szűk a kínálat, mindössze néhány kiadó lakást és házat lehetett találni, azokat is a Budapesten megszokott árakon. Kivételt jelent Göd, ahol a Samsung jelenléte miatt ezeknek az áraknak a duplájával érdemes számolnia a bérlőknek: így például egy 4-5 szobás családi házat egymillió forint körüli áron is ki lehetett adni – mondta Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Dél-Pesten, a XVIII. kerületben 150 ezer forintos havi díjat kell fizetni az 50-60 négyzetméteres, átlagos lakások esetében, míg a jobb felszereltségű és állapotú ingatlanoknál akár a 190 ezer forintot is elérhette az összeg, amihez persze hozzájön még a rezsiköltség is.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még