logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Virág Barnabás: Európa hatszoros áron veszi a gázt Amerikához képest

| Szerző: hirado.hu
A magas energiaár tartós növekedési és versenyképességi gondokat okozhat Európa számára, mivel az Egyesült Államokban alacsonyabbak az árak – mondta egy szakmai konferencián a jegybank alelnöke. Virág Barnabás szerint a háború földrajzi közelsége negatívan hat a régió kockázati megítélésére, ugyanakkor Magyarország elkerülheti a súlyos recessziót.

Még mindig tombol az infláció világszerte, októberben több mint 50 országban regisztráltak kétszámjegyű inflációt – mutatott rá az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. konferenciáján tartott előadásában Virág Barnabás a Világgazdaság cikke szerint.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint közeleg ugyan egy fordulat (30–40 országban már megállt a pénzromlás további emelkedése), ez azonban még nem jelenti azt, hogy visszatérünk a korábbi alacsony inflációs közeghez.

A szakember szerint a legnagyobb probléma, hogy Amerikában jóval alacsonyabbak az energiaárak, mint Európában, ez pedig tartós növekedési és versenyképességi gondokat okozhat Európa számára.

„Európa a hatszoros áron veszi a gázt jelenleg, mint Amerika” – jelentette ki,

hozzátéve: a régió kockázati megítélését különösen érzékenyen érinti a háború.

Ez jórészt a földrajzi elhelyezkedésünkből is fakad, a befektetők ugyanis másképp kezelik a háborúhoz közel lévő országokat.

Kapcsolódó tartalom

„Minél távolabb van valaki a háborútól, annál alacsonyabb infláció sújtja”

– húzta alá, megjegyezve, Európában inflációs vasfüggöny alakult ki.

Elmondta azt is, hogy Magyarország éves energiaszámlája 4–5 milliárd euró volt korábban, ez idén 15-16 milliárd lesz. Az energiahordozók ára az alelnök szerint már nem fog visszasüllyedni olyan alacsony szintre, amit korábban láttunk.

Virág Barnabás kitért arra is: Magyarországon a gazdasági növekedés idén 4–4,5 százalékos lehet, 2023-ban 1 százalék körül lesz, a mély recessziót pedig sikerül elkerülni.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még