Időjárás

Visszatér a nyári idő, mutatjuk, hány fok várható

Árcsökkenést hozhat a használt lakásoknál a túlkínálat

| Szerző: hirado.hu
Rekordkevés ingatlan cserélt gazdát az elmúlt hónapokban, ennek oka a kereslet csökkenése, ami a vevők pozícióját erősíti. Most az adott ingatlan működtetése, a rezsi nagysága van a fókuszban, ennek alapján szelektálnak az érdeklődők minden korábbinál erőteljesebben, és sok tulajdonos kerül lépéskényszerbe a növekvő költségek miatt. Miután már május óta nő az ingatlanok értékesítési ideje, elkezdődött a csendes árcsökkenés.

 

A vezető hazai elemzők és az elérhető információk szerint lakáspiaci fordulat van kialakulóban – írja a Portfolio.hu. A portál rámutat: a 2008-as válságot követő stabilizáció óta rendkívül erős időszakot tudhat maga mögött a hazai lakáspiac, amelyre még a Covid által hozott visszaesés sem tudott tartós csapást mérni. 2021-ben újra a pandémia előtti szinten álltak a mutatók, és a lakásárindexek stabil emelkedése 2022 második negyedévében is kitartott.

A változó tendenciákra a havi tranzakciószám utal: a Duna House adatai alapján rekordkevés ingatlan cserélt gazdát az elmúlt hónapokban, az Ingatlan.com adatai pedig azt jelzik, hogy nem a kínálat, hanem a kereslet csökkenése áll a jelenség hátterében. Vagyis túlkínálati piac van kialakulóban – állapítja meg a portál, és hozzáteszi, az év végére akár tizenöt-húsz százalékkal is eshetnek a tranzakciós számok.

De miért nem csökkennek a lakásárak? – vetik fel a cikkben.

A magyarázat egyszerű: az eladók részéről logikus stratégia, hogy nem csökkentik a meghirdetett lakások árát, hiszen elképzelhető, hogy lesz olyan vásárló, aki az eredeti áron is megvásárolja majd az adott ingatlant.

Emellett sok hirdető számára nem sürgős lakásának értékesítése, különösen akkor, ha arra számít, hogy hosszú távon emelkednek az árak, ezért kivár. Mindenesetre a vevők piaci pozíciója erősödik, most „nekik lejt a pálya”.

A Világgazdaság szerint csendes árcsökkenés kezdődött a használt lakások piacán, egyre többet kell várni a vevőkre, akik egyes ingatlankategóriákban előnyös alkupozícióba kerülhetnek. Május óta érzékelnek erőteljes visszaesést a lakáspiaci keresletben a GDN Ingatlanhálózatnál.

Most az adott ingatlan működtetése, a rezsi nagysága van a fókuszban, ennek alapján szelektálnak az érdeklődők minden korábbinál erőteljesebben.

A lakáspiaci kínálat bővülésére mind az eladó, mind a kiadó ingatlanok terén számítani lehet, mert a tulajdonosokat a növekvő költségek lépéskényszerbe hozzák. Sok üres, kihasználatlan ingatlant kínálnak eladásra emiatt, azokat elsősorban, ahol nem lehet szabályozni a fűtést, vagy a közös költség megugrik az emelkedő kiadások miatt – magyarázta a szakértő.

Megjegyezte: az ingatlan bérbeadása is minden korábbinál több ingatlan esetében merülhet fel szükséges lépésként.

Kitért arra is, hogy a lakbéreken emelni legfeljebb azok tudnak, akik alacsony rezsijű lakást adnak ki, mert a bérlők az összköltséget nézik, mindenkinek van egy plafon, ameddig a rezsivel együtt el tud menni a lakhatási kiadásokban.

Óriási lesz emiatt a nettó bérleti díjakban a szórás az egyes ingatlanok között a potenciális rezsi miatt.

A lakáspiac jellegzetessége, hogy az árcsökkenés lassabban következik be, mint a drágulás. Legalább féléves kereslethiány szokta megelőzni azt, hogy az eladók engedjenek az árból, az élénkülő keresletre viszont két-három hónap alatt mindenki reagál. Miután már május óta nő az ingatlanok értékesítési ideje, ezzel együtt az alku lehetősége is, elkezdődött a csendes árcsökkenés – fejtette ki a szakember.

Leszögezte ugyanakkor: az új építésű ingatlanok árát viszont magasan tartja a munkaerő és az alapanyag emelkedő költsége, olcsóbban építeni senki sem tud.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még