logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az energiaárak növekedése veszélyes a kereskedelmi ingatlanpiac számára

A kereskedelmi ingatlanpiac számára kockázatot jelentenek az emelkedő energiaárak és az ebből adódó inflációs nyomás, illetve az erre reagáló szigorodó monetáris politika, amely a finanszírozási költségek növekedését is eredményezte – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Nagy Tamás a jegybank őszi Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésében mindezek mellett kockázati tényezőként említette az építési költségek emelkedését, valamint a forint árfolyam gyengülését.

Mindezek együttesen az MNB igazgatója szerint a reálgazdasági kilátások romlását vetítik előre.

A legmeghatározóbb szegmens, az irodapiac alakulásáról elmondta, hogy a bérleti kereslet a koronavírus-járvány után kialakult alacsonyabb szinten stabilizálódik. A bérleti kereslet harmadával marad el már több negyedéve a járvány előtti szinttől.

„Ez a viszonylag gyengébb kereslet találkozott az idén új iroda átadásokkal”, ennek hatására a félévkor 9,9 százalékos kihasználatlansági ráta a harmadik negyedévben 11 százalékra emelkedett

– mondta, hozzátéve, hogy ez még elmarad a kritikus szinttől.

Ugyanakkor jelezte, a még „csőben lévő” fejlesztésekkel a meglévő irodaállomány mintegy 11 százaléka újulhat meg, vagy kerülhet újra piacra.

Amennyiben ezeknél az új átadásoknál is hasonlóan alacsony lesz a bérleti kereslet, akkor a kihasználatlansági ráta vélhetően tovább nő.

Nagy Tamás rámutatott: ugyanakkor az ipar-logisztika területén a bérleti kereslet folyamatosan erősödött az e-kereskedelem térnyerése miatt. Ebben a szektorban a kihasználatlansági ráta az idén júniusban mért 6,4 százalékról a harmadik negyedévben 4,9 százalékra csökkent.

A kiskereskedelemben az igazgató szerint heterogén kép kezd kialakulni: összességében a kiskereskedelmi forgalom, főként az üzemanyagértékesítés miatt még nőni tudott, de a szektoron belül az élelmiszerforgalomban már nyáron korrekció történt.

Az emelkedő rezsiköltségek miatt a háztartásokban csökken a rendelkezésre álló jövedelem, emiatt várhatóan az év második felében tovább zsugorodik a forgalom a szektorban, ami a kiskereskedelem számára kockázatot jelent.

A szállodáknál vegyes kép alakult ki: az év első felében a Magyarországon eltöltött vendégéjszakák száma több mint a duplájára emelkedett éves összevetésben. Ez a folyamat érdemben tudta segítette a szállodaszektort – mondta Nagy Tamás.

 

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még